През този уикенд дори и в Европа се очакват зрелищни полярни сияния

kaldata.com

AR3664, хиперактивното слънчево петно, което предизвика зрелищни полярни сияния този месец, отново ще бъде обърнато към Земята този уикенд. След като предизвика най-мощната геомагнитна буря от повече от две десетилетия, регионът се очаква отново да окаже силно въздействие върху земната магнитосфера. Това може да предизвика нови вълни от полярни сияния, видими на ниски географски ширини, да не говорим, че първата седмица на юни ще съвпадне с новолунието (което ще доведе до тъмно нощно небе).

Между 7-ми и 11-ти май на много активното слънчево петно AR3664 се появиха 8 екстремни изригвания, най-интензивното от които достигна максимална стойност Х5,8. Тези изригвания предизвикаха вълна от изхвърляния на коронална маса – гигантски потоци от заредени частици, които едновременно достигнаха Земята към 10-ти май. Това предизвика геомагнитна буря с исторически мащаби, чийто пик достигна ниво G5 (най-високото възможно).

Геомагнитната буря от ниво G5 предизвика появата на полярни сияния на необичайно ниски географски ширини, като южните части на Съединените щати и северна Индия, и дори до островите Галапагос (частично разположени на екватора). Нещо повече, бурята се появи няколко нощи след новолунието през месец май, което направи полярните сияния по-видими. По оценки на НАСА тези полярни сияния може да са едни от най-интензивните през последните 500 години.

Оттогава бурите утихват, тъй като регионът AR3664 се премества (поради въртенето на Слънцето). Въпреки че на 14-ти май се наблюдава екстремното изригване X8.7, въздействието му върху Земята е незначително, тъй като петното вече частично се е преместило към далечната страна на Слънцето.

Въпреки това, като се има предвид, че Слънцето прави едно завъртане около оста си за 27 дни, AR3664 отново ще бъде ориентирано към Земята към 31-ви май или началото на юни. Районът остава много активен и дори предизвика изригване X12 на 20 май. Във вторник петното започна да се появява отново в югоизточната част на слънчевия диск и предизвика изригване от клас X2,8. Това доведе до прекъсване на радиокомуникациите на късовълнови честоти в Източна Азия. „Ясно е, че AR3664 все още е активно, тъй като ще се обърне отново към Земята по-късно тази седмица“, се казва в блога на Центъра за прогнозиране на космическото време.

Очакват ли се нови полярни сияния в ниските географски ширини?

Астрономите смятат, че слънчевото петно AR3664 отново ще бъде изцяло обърнато към Земята, т.е. ще се намира в центъра на слънчевия диск, приблизително на 6-ти юни. В този момент системата Земя-Слънце ще бъде най-тясно свързана, което предполага, че на ниски географски ширини ще се появят нови полярни сияния. Въпреки това, „теоретично, ако изригването е достатъчно голямо, дори и да е вляво от центъра на Слънцето, все още можем да получим добра представа за въздействието му“, заяви пред Livescience Райън Френч от Националната слънчева обсерватория (NSO) в Боулдър.

Нещо повече, този 6-ти юни съвсем точно ще съвпадне с новолунието, което ще подобри видимостта на потенциалните полярни сияния. Видимостта на вълните на полярното сияние на 10-ти май беше отчасти подпомогната от новолунието, което започна два дни по-рано. Французите препоръчват на наблюдателите на полярни сияния да бъдат нащрек за полярни сияния от тази дата и по възможност да се отдалечат от градовете, за да увеличат максимално шансовете си да ги видят. Има някаква вероятност това сияние да се наблюдава и в България.

Възможно е обаче AR3664 да не бъде толкова активно, колкото бе досега, когато е насочено към Земята. Подобен спад в активността се наблюдаваше и при последното насочване на такова активно слънчево петно към Земята през 2017 г.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: През този уикенд дори и в Европа се очакват зрелищни полярни сияния - kaldata.com

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!