Toyota, Subaru и Mazda показаха компактни ДВГ, които не се нуждаят от бензин или дизел – те могат да работят на водород

Групова снимка на главни изпълнителни директори и главни технически директори от трите компании

kaldata.com

Като най-голям производител на автомобили в света, японската компания Toyota продължава да настоява, че двигателите с вътрешно горене няма да бъдат изместени от пазара в обозримо бъдеще, поради което има смисъл да се инвестира в оптимизиране на техния дизайн и производителност.

Във връзка с това, Toyota, Subaru и Mazda демонстрираха прототипи на нови двигатели с вътрешно горене, които могат да работят с различни горива и са по-подходящи за вграждане в хибриди.

Съвместното представяне на трите компании се проведе под наслов Multipathway Workshop, което предполага, че има няколко алтернативни начина за постигане на въглеводородна неутралност в транспорта. Японските производители на автомобили ясно заявиха, че двигателите с вътрешно горене на новия етап от своето развитие трябва да бъдат адаптирани за работа с нови видове горива, включително и с въглеродно неутрални. В частност Toyota отдавна разработва използването на втечнен водород като гориво за своите ДВГ, а следващото поколение силови агрегати ще бъде адаптирано към него заедно с биогоривата.

Като цяло Toyota работи с японски компании за горива и химикали за разработване на горива, които позволяват на ДВГ да избягват отделянето на въглероден диоксид като страничен продукт при работа.

2,0-литров 4-цилиндров двигател на Toyota с вътрешно горене, който може да работи на водород

На събитието Toyota демонстрира два 4-циндрови двигателя от ново поколение с обем 1,5 и 2,0 литра, които са с 10% по-компактни и по-леки от сегашните двигатели на корпорацията с аналогичен работен обем. Всъщност по-старият 2,0-литров модел е по-мощен от 2,4-литровия двигател с турбокомпресор, но е по-лек и по-компактен. Важно е да се отбележи, че тези двигатели първоначално са проектирани да използват различни горива, включително биогорива и втечнен водород. Не е уточнено кога Toyota ще пусне на пазара тези агрегати, но компанията се стреми да го направи преди следващото затягане на екологичните разпоредби.

Важно е намаленото тегло и размери на новите двигатели с вътрешно горене сами по себе си да имат положително въздействие върху околната среда.

По-лекият двигател ще намали теглото на автомобила, което означава по-малък разход на гориво и по-малко зареждане на акумулатора, ако става дума за хибриди. Намалените размери позволяват да се намали капакът на двигателя, както обясняват от Toyota, а това се отразява благоприятно на аеродинамиката и на същия разход на гориво. Новата серия двигатели е оптимизирана за използване в хибридни модели.

Subaru поема по традиционния път, като се опитва да запази ниското разположение на опозиционния център на тежестта на двигателя, но също така предвижда използването на такива двигатели в хибридни задвижвания и работата им с втечнен водород.

Mazda възражда идеята за използване на ротационни бутални двигатели с вътрешно горене в леки автомобили. На своя щанд автомобилният производител демонстрира прототип на двуроторнен двигател от този тип, както и прототип на еднороторнен двигател с вътрешно горене, който е предназначен за вграждане в хибридна задвижваща система.

Прототип на двуроторен двигател с вътрешно горене на Mazda

Прототип на еднороторен двигател с вътрешно горене на Mazda

Ръководството на Toyota смята, че електрическите автомобили с батерии няма да успеят да спечелят повече от 30% от световния пазар през това десетилетие. В структурата на продажбите на автомобили на Toyota през първото тримесечие на тази година, 40% са хибриди с ДВГ, но делът на plug-in хибридите, електромобилите с батерии и автомобилите с водородни горивни клетки представлява не повече от 2,9% от 2,4 милиона автомобила, които Toyota е продала през периода.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Toyota, Subaru и Mazda показаха компактни ДВГ, които не се нуждаят от бензин или дизел - те могат да работят на водород - kaldata.com

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!