Microsoft пусна версия на Windows 11, която не изисква TPM, Secure Boot и дори DirectX

kaldata.com

Microsoft публикува системните изисквания за новата версия на операционната система Windows 11 IoT Enterprise LTSC 2024.

Минималните спецификации са драстично намалени в сравнение с десктоп версията на системата. Операционната система ще може да работи дори с остарели видеокарти, базирани на DirectX 10, или без поддръжка на DirectX, а поддръжката на TPM и Secure Boot вече не е задължителна, а опционална.

Напомняме, че Windows 11 IoT Enterprise е пълноценна версия на Windows Enterprise, насочена към устройства със специализирани функции, като банкомати, платежни терминали, цифрови табла, информационни киоски и системи за индустриална автоматизация.

Microsoft предлага два канала за лицензиране на тази операционна система: канал за обща наличност (GAC) и канал за дългосрочна поддръжка (LTSC). LTSC версията гарантира 10-годишен цикъл на обновяване за устройства със специализирани функции, при които е малко вероятно да настъпят съществени промени във функционалността на софтуера.

Най-забележителната разлика в системните изисквания за Windows 11 IoT Enterprise LTSC 2024 е значителното намаляване на изискването за минимална памет – операционната система ще може да работи само на система с 2 GB RAM и 16 GB постоянна памет.

Това е забележимо по-малко от препоръчителните съответно 4 и 64 GB. Друга важна промяна е, че поддръжката на TPM и Secure Boot вече не е задължителна. Тези технологии все още се препоръчват с цел подобряване на сигурността, но липсата им няма да попречи на инсталирането на операционната система.

Освен това за първи път официално се поддържат процесори на Qualcomm, както и чипове от AMD, Intel и NXP. Преди това в Windows 10 IoT Enterprise LTSC бяха налични само процесорите на последните три производителя. Поддръжката на Qualcomm стана известна, след като Microsoft обяви пускането на лаптопи Surface, базирани на процесори Snapdragon X Elite на Qualcomm.

Изискванията към графичните адаптери и дисплеите също са много по-ниски. Вече операционната система ще може да работи с графични адаптери, които поддържат само DirectX 10 или изобщо не поддържат DirectX. Освен това устройствата могат да използват дисплеи с нестандартни размери или изобщо да нямат такъв. Припомняме, че обикновено за Windows 11 се изисква поддръжка на DirectX 12 и 720p HD-дисплей с диагонал поне 9 инча.

Както пише Tom’s Hardwareтова намаляване на хардуерните изисквания е било възможно благодарение на спецификата на Windows 11 IoT Enterprise LTSC. По правило на такива устройства се използват едновременно не повече от 5 приложения, а често само едно. Освен това LTSC версията не включва програмите и функциите за сигурност, характерни за настолните Windows системи. Те просто не са необходими там, тъй като Enterprise LTSC е предназначена за устройства, които са защитени от защитни стени и често нямат интернет връзка.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Microsoft пусна версия на Windows 11, която не изисква TPM, Secure Boot и дори DirectX - kaldata.com

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!