Путин предупреди: Членовете на НАТО в Европа си играят с огъня

САЩ, които са основният съюзник на Киев във войната срещу Русия, не искат Украйна да използва американски оръжия за нанасяне на удари на руска територия

Днес.dir.bg

Руският президент Владимир Путин предупреди Запада, че членовете на НАТО в Европа си играят с огъня, като предлагат да позволят на Украйна да използва западни оръжия за нанасяне на удари дълбоко в Русия, което според него може да доведе до глобален конфликт. В същото време САЩ, които са основният съюзник на Киев във войната срещу Русия, също не искат Украйна да използва американски оръжия за нанасяне на удари "на руска територия".

"Постоянната ескалация може да доведе до сериозни последици", заяви руският президент пред репортери в Ташкент. "Ако тези сериозни последици настъпят в Европа, как ще се държат Съединените щати, имайки предвид нашия паритет в областта на стратегическите оръжия? Трудно е да се каже - искат ли те глобален конфликт?", каза Путин, цитиран от Ройтерс и БТА. 

Той заяви, че украинските удари по Русия с далекобойни оръжия ще се нуждаят от западна сателитна, разузнавателна и военна помощ - така че Западът ще бъде пряко въвлечен. Той добави, че изпращането на френски войски в Украйна би било стъпка към глобален конфликт.

Говорейки за членовете на НАТО в Европа, Путин заяви още, че малките държави там "трябва да са наясно с какво си играят", тъй като те имат малка площ и много гъсто населени райони. "Това е фактор, който те трябва да имат предвид, преди да говорят за нанасяне на удари дълбоко в руската територия", каза Путин.

От друга страна САЩ, които са основният съюзник на Киев във войната срещу Русия, не искат Украйна да използва американски оръжия за нанасяне на удари "на руска територия", каза вчера говорител на Белия дом, цитиран от Франс прес.

"Нашата позиция не се е променила на този етап. Нито насърчаваме, нито разрешаваме използването на оръжия, доставени от Съединените щати, за нанасяне на удари на руска земя", каза говорителят на Съвета за национална сигурност Джон Кърби.

Наскоро френският президент Еманюел Макрон изрази мнение, че на Киев трябва да бъде позволено да "неутрализира" военните бази, от които Русия изстрелва ракетите си срещу украинска територия.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг пък заяви пред "Икономист" преди дни, че членовете на алианса трябва да позволят на Украйна да атакува цели дълбоко в Русия със западни оръжия - мнение, което се подкрепя от някои членове на НАТО, но не и от Съединените щати.

Повече от две години след най-смъртоносната сухопътна война в Европа от Втората световна война насам, Путин все по-често говори за риска от много по-широк глобален конфликт, докато Западът се опитва да се справи с настъплението на руските войски в Украйна, отбелязват световните агенции.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Путин предупреди: Членовете на НАТО в Европа си играят с огъня | Днес.dir.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!