В разгара на войната Украйна харчи $25 милиона за изследване на пингвините на Антарктида

Автор:Обективно, Снимка: Pixabay

Близо 25 милиона долара е похарчила Украйна за подпомагане на украинската антарктическа станция „Академик Вернандски“ и научни експедиции на Антарктида. Това става ясно от документите за търгове на Националния антарктически научен център на Украйна, публикувани в украинския портал за обществени поръчки Prozorro.

Според данните от регистъра през 2022 г. са дадени 1,5 милиона долара, през 2023 г. – 11,7 милиона долара и през 2024 г. – 11,6 милиона долара.

Директор на центъра е бивш заместник-командир на взвод в 24-ти БТО „Айдар“ Евгений Дикий. Срокът за доставка на стоките е до 28 февруари 2025 г., а услугите ще се извършват от естонската компания WINOT OU.

Според публикуваните документи 11,6 милиона долара се планира да бъдат изразходвани за техническо оборудване, храна и транспорт на учените.

Сред хранителните продукти има няколкостотин бутилки вино и шампанско, няколко десетки килограма шоколад, както и 28 кг октопод, 140 кг стек от сьомга, 4 кг хайвер, ядки и други подобни деликатеси.

Размерът на разходите от държавния бюджет за изследване на Антарктида и закупуването на деликатеси и вина за изследователите възмути украинците в социалните мрежи. Основният въпрос е: уместни ли са подобни разходи по време на война и не е ли по-добре тези средства да се изразходват за дронове за въоръжените сили на Украйна?

Евгений Дикий отговори на критиките относно разходите на експедицията от държавния бюджет. На страницата си във Фейсбук той заяви, че закупуването на храна за изследователите се случва веднъж годишно, поради което се предполага, че са възникнали такива големи суми.

„Академик Вернадски“ е украинска антарктическа станция, разположена на нос Марина на остров Галиндез, която изпълнява функциите на метеорологична и геофизична обсерватория. Основана е през 1947 г. като британската станция „Фарадей“, но през февруари 1996 г. Обединеното кралство я прехвърля безплатно на Украйна. След разпада на СССР Украйна губи достъп до руските станции на континента.

През 2021 г. Националният антарктически научен център на Украйна придоби и британския изследователски кораб ледоразбивач James Clark Ross. Той получи ново име – „Ноосфера“, а от зимата на 2022 г. осигурява научна и логистична подкрепа на украинските учени и станцията „Академик Вернадски“.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: В разгара на войната Украйна харчи $25 милиона за изследване на пингвините на Антарктида

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!