Какво се случва, ако смесите в колата масла за дизелов и бензинов двигател

Бързането и предприемането на това действие може да има последици, каквито в никакъв случай не желаем

Шофьорите, които някога са попадали в ситуация, в която трябва спешно да долеят масло, знаят колко неприятно може да бъде това. И тук възниква въпросът какво да правите, ако имате под ръка само дизелово масло, а пък колата ви имате бензинов двигател.

Бързането може да доведе до изкушението да напълните двигателя с подобно масло. Смесването на дизелово гориво с бензин обаче може да има лоши последици.

Каква е разликата между маслата за дизелови и бензинови двигатели

Дизеловото масло обикновено съдържа повече добавки и освен това има различен състав в сравнение с маслото, предназначено за бензинови двигатели. Тези характеристики могат да доведат до отлагания по двигателя, лошо смазване и в крайна сметка преждевременно износване и повреда.

Поради естеството на процеса на изгаряне на горивото, дизеловите двигатели произвеждат повече сажди и утайки от бензиновите двигатели. Това се дължи на факта, че дизеловото гориво гори при условия на високо налягане и ниска температура на горене.

Бензиновите масла обикновено съдържат по-малко добавки и добавки в сравнение с дизеловите масла. Тъй като бензиновите двигатели работят при по-високи температури на горене от дизеловите двигатели. Поради това маслата за бензинови двигатели обикновено имат по-нисък вискозитет при ниски температури, което осигурява по-добро смазване при стартиране на двигателя.

Възможно ли е смесване на бензин и дизел?

Както виждаме, тези два вида масла имат различен състав, характеристики и добавки, предназначени за работа с различни видове двигатели. Следователно смесването на масла може да наруши баланса на химическите добавки и да доведе до неочаквани химични реакции.

Ако се окажете в ситуация, в която спешно трябва да налеете масло, а под ръка има само дизелово, а пък имате бензинов двигател, по-добре е да се въздържате от използването му. Но в извънредни ситуации това може да бъде временно решение за предотвратяване на липса на масло и сериозни повреди на двигателя.

Добавянето на дизелово масло към бензинов двигател или на бензиново масло към дизелов двигател може за кратко да осигури липсващото смазване и защита, за да може двигателят да работи, докато има възможност маслото да бъде напълно сменено. Това обаче трябва да е временно решение, а не постоянна практика.  /auto.blitz.bg

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Какво се случва, ако смесите в колата масла за дизелов и бензинов двигател

Възможно ли е да се постави дизелово масло в бензинов двигател | Auto.blitz.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!