В Европа проучват отопление на сгради чрез телесна топлина вместо газ и ток

В няколко държави в Европа започва да се използва иновативен метод за затопляне на сгради – чрез телесна топлина. Това е поредната мярка, която се предлага за спасяване на света от климатичните промени, а на практика цели намаляване на използването на ток и газ.

На фона на енергийната криза, водеща Европа към деиндустриализация заради поскъпването на цените на електричеството и газа, специализираната медия oilprice.com публикува подробна статия, в която представя човешката топлина като алтернатива на конвенционалното отопление.

„Човек в покой може да  генерира между 100 и 120 вата енергия, по-голямата част от която се губи като излишна топлина. Улавянето на тази топлина за други приложения обаче е сложно. През последните години беше постигнат значителен напредък в индустрията за генериране на телесна топлина, но учените вярват, че приложенията на телесната топлина могат да бъдат много по-разпространени, ако се управляват ефективно“, пише в анализа.

През 2015 г. в Париж седеметажна сграда на Rue de Beaubourg в центъра на града беше трансформирана, за да използва топлината от човешки тела, движещи се около близката метростанция като източник на топлина. Тъй като температурата на въздуха в метростанцията е с около 10 градуса по-висока от тази на открито заради тълпите от хора и топлината от влаковете, тя може да осигури топлина за други приложения.

Система за извличане на топлина „извлича топъл въздух от тунела на метрото през съществуващия проход, като топлият въздух преминава през система за топлообмен за производство на топла вода, която се използва за отопление на помещенията“, според Женевиев Литот, стратег по климата и енергията в компанията за социално жилищно строителство Paris Habitat, която проектира системата за извличане на топлина. Остатъчната топлина допринася за около 25% от топлината, необходима за 20-те апартамента, както и за търговските площи в сградата на Beaubourg.

Около  половината от общото потребление на енергия в света в момента се използва за отопление на домове и сгради, което показва колко проекти като тези могат да допринесат за усилията за декарбонизация, е аргументът за подобни изследвания.

Въпреки това много малко места използват този тип технологии в момента, като много избират алтернативи като слънчево отопление или електрически термопомпи, или просто се придържат към газ.

Швеция иска да използва телесната топлина повече, за да намали конвенционалната си употреба на енергия, пише oilprice.com. Oколо 250 000 души минават през централната гара на Стокхолм всеки ден. Това, според правителството на Швеция, може да подпомогне целите му за отопление.

Топлината, генерирана в станцията, се извлича за затопляне на близката 17-етажна сграда Kungsbrohuset, намалявайки потреблението на енергия  в сградата с около 10%. Роджър Бьорк, технически мениджър във Folksam, компанията, която притежава Kungsbrohuset,  обясни: „Ние използваме морска вода, за да охладим вентилацията в Kungsbrohuset и централната гара на Стокхолм… Когато водата се върне, тя е доста гореща. След това използваме водата, за да генерираме топлина в нашата топлофикационна система.“

Швеция не само използва телесната топлина като източник на отопление за сгради. Нейната система за централно отопление използва геотермална топлина, биогориво от отпадъци и излишна топлина от промишлени сгради, пренасяйки топлината през подземни тръби до сгради в цялата страна.

Скандинавската страна започна да проучва алтернативни начини за захранване на сгради от началото на енергийната криза през 70-те години на миналия век, като термопомпите и използването на излишна топлина в централното отопление сега осигуряват повечето жилищни нужди от отопление.

Друг пример е огромният Mall of America в Минесота в САЩ, който не използва централна отоплителна система. Молът поддържа  целогодишната си температура от 21 градуса,  използвайки пасивна слънчева енергия чрез множество капандури, топлина, генерирана от осветление и телесна топлина. Освен това има над 30 000 живи растения и 300 дървета, които действат като пречистватели на въздуха.

Правителствата по света се стремят да разширят използването на телесна топлина за други приложения, твърди oilprice.com. Например, болниците могат да извлекат голяма полза от използването на излишната телесна топлина и топлината, генерирана от машини. Но равномерното и ефективно разпределяне на топлината в цялата сграда е както необходимо за уязвимите пациенти, така и сложно. Независимо от това болницата Klinikum Frankfurt Hoechst във Франкфурт, Германия подлага технологията на изпитание. Разполага с повече от 1000 прозорци с троен стъклопакет за подобряване на изолацията. Болницата използва вентилационна система за предварително загряване на свежия въздух, преди да влезе в помещението, за да се поддържа вътрешната температура и да се избегнат неприятни миризми.

Има много по-удачни места, където топлината на тялото може да бъде уловена, за да се осигури топлина, където е необходимо, като концертни зали, нощни клубове, летища и други търговски пространства, пише в статията. През 2023 г. нощен клуб в Глазгоу обяви плановете си да използва телесната топлина, отделяна от хората на дансинга, за захранване на термопомпи и осигуряване на устойчиво отопление.

Шотландският технологичен стартъп BODYHEAT  планира да използва топлината, генерирана в нощен клуб, от до 1000 танцьори, за устойчиво охлаждане на сградата или за съхраняване на топлина под земята за по-късна употреба. Нощният клуб SWG3 заяви: „Ние сме изключително развълнувани да разкрием нашите планове за въвеждане на най-съвременна възобновяема система за отопление и охлаждане в комплекса SWG3, трансформираща телесната топлина от клубове и посетители на концерти в източник на енергия, за да се използва отново.”

В Европа студио от 30 м2, използващо електричество за отопление и топла вода, консумира около 4350 kWh енергия годишно, което означава, че овладяването на топлината на 430 души, споделящи пространство за около час, може да  осигури достатъчно енергия за захранване на малък дом. Това демонстрира огромния потенциал за използване на топлината на тялото от претъпкани пространства за осигуряване на евтина енергия без въглерод, пише в анализа.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: В Европа проучват отопление на сгради чрез телесна топлина вместо газ и ток

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!