САЩ проведоха субкритичен подземен ядрен опит

Подземно съоръжение в Невада, където е проведен субкритичен ядрен тест, снимка: NNSA

Съединените щати проведоха субкритичен подземен тест на ядрения си полигон в Невада. Експериментът, който се е състоял на 14 май на полигона в Лос Аламос, е предоставил данни за поведението на материалите, използвани в ядрените бойни глави, съобщи Националната администрация за ядрена сигурност на министерството на енергетиката на САЩ.

Субкритичната експлозия включва детонация на експлозиви около радиоактивен материал, без да се достигне критична маса и да се започне верижна реакция.

Националната администрация за ядрена сигурност твърди, че експериментът не е нарушил Договора за всеобхватна забрана на ядрените опити и Съединените щати остават ангажирани с мораториума върху ядрените опити, който е в сила от 1992 г.

„Планираме да увеличим честотата на тези субкритични експерименти, за да можем да продължим да събираме важни данни за материали за ядрени оръжия, без техническа необходимост от връщане към подземни тестове на ядрени експлозии“, се казва в съобщението на Националната администрация за ядрена сигурност.

Субкритичните ядрени опити не включват ядрена експлозия и не предизвикват верижна реакция на разпадане.

Северна Корея заяви, че последният субкритичен ядрен опит на Съединените щати добавя ново напрежение към международната надпревара в ядреното въоръжаване и обеща да предприеме необходимите мерки за подобряване на нейната позиция на ядрено възпиране, съобщи държавата новинарска агенция KCNA.

„За да се справим със стратегическата нестабилност в региона и останалия свят, причинена от едностранните действия на САЩ, не можем да не преразгледаме мерките, необходими за подобряване на цялостната позиция за ядрено възпиране в обхвата на предоставеното ни суверенно право и възможни варианти“, каза KCNA в понеделник.

Северна Корея е извършила шест подземни ядрени опита и се смята, че е готова за седми, въпреки че южнокорейски служители заявиха, че няма индикации за предстоящо изпитание.

Северна Корея е под санкции на Съвета за сигурност на ООН заради ядрените си опити и разработването на балистични ракети.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: САЩ проведоха субкритичен подземен ядрен опит

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!