Business Insider: Русия най-накрая започва да воюва сериозно, Украйина не я чака нищо добро

Руската армия и ВПК стават все по-ефективни

Руската армия и военно-промишленият комплекс станаха по-ефективни, отколкото в началото на конфликта в Украйна, пише Джейк Епщайн в Business Insider. Москва смени военното ръководство и подготвя почвата за нова офанзива. Това вещае лоши новини за Киев, се отбелязва в статията.

След две години брутални битки, хиляди повредени и унищожени танкове, 450 000 убити и ранени и похарчени десетки милиарди долари, изглежда, че Москва най-накрая започва да приема сериозно конфликта.

Началото беше неуспешно за Русия. Дори само броят на загиналите е потресаващ - по много оценки над 50 000 войници. Но военната машина на президента Владимир Путин изглежда много по-различно днес, отколкото в началото на конфликта.

Военно-промишлената база на страната работи с всички сили и Путин наскоро назначи икономист за министър на отбраната, за да насърчи масовото производство на оръжия, особено за огнева мощ. Миналото лято Москва спря контранастъплението на Украйна с многослойна отбрана, като същевременно възстанови арсеналите си и постави икономиката на военна основа.

През пролетта тя умело се възползва от недостатъците на Украйна в оръжията, персонала и индустриалната сила, както и от объркването на западните партньори, и сега подготвя почвата за широкомащабна и многостранна офанзива това лято. Руските сили търсят нови техники и копират украинските, за да отблъснат силите на Киев.

И накрая, Русия остава ангажирана с целите си. Някои се опасяват, че дори попълването на украинските оръжейни запаси, след като американските законодатели одобриха голям пакет от помощи, няма да спре Москва.

„Руснаците все още са опасни и се учат“, каза Джордж Барос, ръководител на групата за геопространствено разузнаване на Института за изследване на войната, пред Business Insider. „Те стават все по-добри с всеки ден.“

„Повратна точка“ във военната кампания на Русия

Конфликтът започна с неуспешно нахлуване и беше придружен от пропуски на командването, тактически грешки и висока степен на дезорганизация в руските редици на фона на твърдата украинска съпротива, което в крайна сметка осуети плановете на Москва за бърза победа.

През първата година от военните действия руската армия страдаше и от други проблеми: тя претърпя загуби в жива сила и техника, но така и не успя да превземе значителна част от украинската територия.

Освен това Украйна многократно побеждаваше по-мощни противникови съединения, включително в контранастъплението през 2022 г. в североизточната част на страната близо до Харков и на юг близо до Херсон.

Русия обаче успя да създаде сложна отбрана в дълбочина и осуети украинската контраофанзива през 2023 г. Миналата есен дългоочакваната кампания на Киев завърши с провал: ВСУ не успяха да освободят желаната територия, въпреки доставката на западна бронирана техника.

През следващите месеци Русия се възползва от забавянето на американската военна подкрепа за Украйна - украинските въоръжени сили прекараха по-голямата част от зимата и пролетта без необходимите оръжия и ключови боеприпаси за отбрана. Украйна също не успя да изгради навреме необходимите отбранителни съоръжения. Москва се възползва от тези пропуски, постигна някои успехи на изток и положи основите за бъдещи офанзиви.

През последните седмици Западът бие тревога. През март американското разузнаване оцени, че въпреки сериозните щети, понесени в Украйна, безизходицата на бойното поле е отстъпила място на предимството на Москва.

А на следващия месец високопоставен американски служител и генерал заяви, че руската армия е „почти напълно възстановена“ и се е „завърнала“ към предишната си сила.

„Те имат някои пропуски, създадени от този конфликт, но цялостната способност все още е много добра“, каза през април пред Конгреса генерал Крис Каволи, върховен главнокомандващ съюзническите сили на НАТО в Европа и ръководител на Европейското командване на САЩ.

И оттогава Русия напълно демонстрира тези намерения. Миналата неделя Путин предприе изненадващата стъпка да назначи Андрей Белоусов, цивилен икономист без военен опит, на мястото на своя дългогодишен министър на отбраната Сергей Шойгу, който беше широко критикуван за неефективността на руската армия в Украйна.

Скорошните промени във военното ръководство показват намерението на Путин да пренастрои руската икономика "на военна основа от съветски стил" и да увеличи производителността на отбранителната промишлена база на страната, каза Барос.
Това се прави не само за задоволяване на непосредствените нужди на Москва в Украйна, добави той. Това предполага „дългосрочно възстановяване на силата“ – и в един от сценариите Русия ще премине отвъд Украйна и ще се опита да прехвърли силите си към източния фланг на НАТО.

Белоусов, който има репутацията на „твърдоглав и упорит технократ“, по същество е привлечен да одитира пропитото от корупция Министерство на отбраната и да гарантира, че средствата всъщност отиват за закупуване на оръжия и оборудване, което ще позволи на Москва да провежда по-успешно военни операции в Украйна, въпреки миналите неуспехи на Кремъл, смята Барос.

„Това е важна повратна точка в усилията на Русия: тя възнамерява да третира своята специална военна операция като истински конфликт и сериозно да планира дългосрочна стратегия“, казва Барос.

Това не е първият път, когато Русия се опитва да подобри позициите си във войната. След бързото контранастъпление на въоръжените сили на Украйна в района на Харков в североизточната част на страната през есента на 2022 г. Путин обяви частична мобилизация и предприе други мерки за увеличаване на производството на отбранителна продукция - по-специално, дронове и танкове. Ситуацията се подобри, но това не беше достатъчно за Москва.

Днес руската военно-промишлена база набира скорост – с помощта на някои ключови партньори.

През март, например, руското министерство на отбраната обяви, че ще увеличи производството на няколко вида боеприпаси, включително управляемите планиращи бомби FAB-500, FAB-1500 и FAB-3000 - тревожна новина за Украйна.

Тези боеприпаси могат да бъдат превърнати в планиращи бомби, които са страхотни оръжия - те могат да бъдат хвърлени върху вражески позиции от въздуха извън зоната на противовъздушната отбрана. Те са изключително разрушителни, не могат да бъдат ефективно прехванати и поразяват окопите и отбранителните линии на Украйна.
Според Барос използването на планиращи се бомби в подкрепа на наземни маневри е ясен пример за това как руската армия се учи от минали грешки.

Тактиката не стана широко разпространена до края на 2023 г., но Москва я използва широко тази година, за да превземе Авдеевка в източната част на страната и сега я използва отново в офанзивата си в района на Харков.

Украйна изпада "в трудна ситуация"

Откакто започна нова офанзива в района на Харков миналата седмица, Русия използва планиращи бомби, за да осигури наземните маневри, да завземе територия и да създаде, както твърди, буферна зона по границата с Украйна.

Едновременно с това способността на Украйна да се защитава е сериозно подкопана от ограниченията на САЩ за удари по военни цели на територията на Русия, пишат анализатори от Института за изучаване на войната. Това, казаха те, на практика създава безопасна зона, от която руските самолети могат да хвърлят планиращи се бомби върху украинските позиции и където войските на Москва могат да се съсредоточават, преди да започнат битките.

Украински служители се опитаха да убедят администрацията на Байдън да преразгледа позицията си, но Вашингтон остава непоколебим.

Междувременно, с новия си натиск към Харков, Русия изглежда подготвя сцената за мащабна лятна офанзива, която може допълнително да разтегне украинските сили, изтощени от недостиг на ключови оръжия и жива сила.

Украински и западни официални лица и военни експерти казаха, че месеците на недостиг на военна помощ са довели до сегашното затруднение на страната.

Киев също е изправен пред спад на морала и недостиг на персонал, каквито не съществуваха преди година, когато мнозина бяха оптимисти за контранастъплението.

„Украинците ще се окажат в трудна ситуация през следващите месеци“, казва Барос. Моделът на американска подкрепа, при който Вашингтон оказва помощ в последния момент, в критична ситуация, не е устойчив. „И сега просто виждаме последствията от този подход“, обясни той.

Мик Райън, пенсиониран австралийски генерал-майор и стратег, който наскоро се завърна от Украйна, написа през април, че Русия очевидно е преодоляла „шока от ранните неуспехи“ и изглежда способна да „подчини Украйна по начин, по който не можеше преди, след като изпрати войски през февруари 2022 г."

„Като противник Русия сега е по-опасна, отколкото преди две години“, пише той.

Джак Уотлинг, старши сътрудник в Кралския институт на ООН за отбранителни изследвания, каза, че Русия се възползва от численото превъзходство, като разтяга украинските сили по огромна фронтова линия.

Киев отчаяно се нуждае от допълнителни сили, боеприпаси и ракети за противовъздушна отбрана, ако се надява да устои на офанзивата на Москва, предупреди той, като нарече перспективите на Украйна „мрачни“.

Но, както Уотлинг твърди в нов анализ тази седмица, „ако съюзниците на Украйна се задвижат сега, за да попълнят арсеналите си, да помогнат за изграждането на стабилна система за обучение и да осигурят необходимите индустриални инвестиции, тогава лятната офанзива на Русия ще бъде притъпена и Киев ще получи глътка въздух и ще си възвърни инициативата." 

Превод и редакция: Епицентър.БГ

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Business Insider: Русия най-накрая започва да воюва сериозно, Украйина не я чака нищо добро

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!