Русия превзема и Тунис

Италианската премиерка Джорджа Мелони и президентът на Тунис Каис Сайед.

Москва се настанява в половин Африка

Бойни самолети на Кремъл на о. Джерба разтревожиха САЩ

Италия се страхува от нова огромна мигрантска вълна

След като се настани трайно с въоръжени сили в Либия, Алжир и Сахел, Русия превзема и Тунис - биха тревога в неделя италианските медии. Повод за неприятната констатация даде новината, че ескадрили от бойни самолети на Кремъл са били забелязани през изминалите дни на летището на известния с ваканционните си селища тунизийски остров Джерба. Той се намира близо до Либия и според военни специалисти представлява удобен плацдарм за въздушни набези не само към всички страни от Северна и Централна Африка, но и към тези от Южна Европа.

“Москва разширява влиянието си в региона” - така говорител на Държавния департамент на САЩ коментира пред римския в. “Република” съобщенията за зачестилите напоследък руски военни полети към Тунис. “Продължаваме да сме загрижени за действията на частната военна групировка “Вагнер” на африканския континент - казва още пресаташето от Вашингтон, - както и за всички подкрепяни от Русия операции там, които подклаждат конфликти и насърчават нелегалната миграция към Европа.” В интерес на истината - подчертава “Република” - засега нито САЩ, нито някоя от останалите страни-членки на НАТО имат представа каква е целта на руските военни полети до Джерба. С други думи не е ясно дали те изпълняват логистични, разузнавателни или други задачи от бойно естество, но самолетите започват да генерират истински страх в държавите от Алианса. Просто защото Москва вече присъства силно в Либия, сключи съюз за военна помощ с Алжир, успя да измести американските въоръжени сили от Нигер и Чад, а освен това принуди французите да напуснат Мали и Буркина Фасо. Така че едно по-трайно проникване на Кремъл в Тунис според цитирани от римския вестник военни специалисти би било черешката върху тортата на руското настаняване в почти половин Африка.

А особено за Италия това е пряк проблем - подчертава “Република”, тъй като той увеличава неимоверно риска от огромна вълна от “мигрантски десанти” на Апенинския полуостров. Тунис е най-близката до италианските брегове северноафриканска страна, от която обикновено тръгват към о. Сицилия натъпкани с пришълци всевъзможни плавателни съдове и премиерката Джорджа Мелони лично се ангажира, за да сложи край на този пълноводен човешки поток. Така например през последната година тя посети четири пъти Тунис, понякога придружена от шефката на Европеската комисия Урсула фон дер Лайн, като сключи няколко споразумения с президента Каис Сайед да спре срещу много пари притока на имигранти. Нещо повече - Рим използва целия си авторитет пред Международния валутен фонд, за да бъде дадена на миналия 15 октомври зелена светлина на договорката за предоставяне на Тунис на четиригодишен заем от 1,9 млрд. долара за решаване на икономическата криза в страната. Но за съжаление тези пари все още не са отпуснати, поради съпротивата на Сайед срещу поисканите от него от МВФ стопански реформи в замяна на парите.

И според някои италиански медии президентът на Тунис просто бил решил да смени приятелите си, “отваряйки се” към Владимир Путин. Или пък хитро притиска Запада да се изръси с нужните му пари, намеквайки, че е готов да влезе в новата коалиция на Глобалния Юг. Онази, която Русия и Китай се опитват да “сглобят” с цел да подкопаят сегашната световна система, основана на правилата и лидерството на САЩ. Като тревогата на Рим покрай “приближеното руско военно присъствие” и евнтуалния нов мощен “мигрантски десант” идва в навечерието на “Г-7” - срещата в Италия в средата на юни на лидерите на седемте най-развити страни. Които би трябвало да вземат дружно решение за спиране на мигрантския натиск от Африка към Европа, но за съжаление сметките им могат да излязат правени без кръчмар. Особено ако Русия продължи да увеличава присъствието си на Черния континент и да повдига мигрантската вълна.

Ако се вярва на медиите в Рим и Милано, бойните самолети на Москва на о. Джерба поставят на изпитание и управляващата в Италия дясна коалиция. Защото партията на премиерката Мелони “Италиански братя” е много твърда в защитата на Украйна и общоевропеските ценности, докато най-верният є съюзник, вицепремиер и водач на формацията “Лига” - Матео Салвини е известен като върл симпатизант на Путин. И двамата са възприели твърда линия що се отнася до мигрантите, но ако Кремъл стане подбудител на нови огромни потоци от пришълци, за да настъпи интересите на САЩ, на коя страна ще застане министърът от Северната лига? - питат сега в Рим и Милано политици, журналисти и обикновени хора.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Русия превзема и Тунис - Труд

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!