‚Мама и Аз‘ с тежки въпроси към партиите

Стандарт

Хабилитираните педиатри и медици към хората

Въпросът на въпросите за нацията е кога ще намалим рекордната детска смъртност и много високата обща смъртност? Кога ще пресечем задълбочаването на демографската криза? Можем ли да постигнем добро здравеопазване без конкуренция по качеството и без богат избор на пациента къде да се лекува? Ние не се занимаваме с “бабуване” и прогнози дали ще има кадри.

Пускането на многопрофилната високотехнологична ‚Мама и Аз‘ в София, която не е детска частна болница, и построяването на държавната Националната детска болница (НДБ) в Горна баня вървят ръка за ръка към решението и са част от правилните отговори на тези въпроси. Затова партиите да питат и чуят избирателите, които знаят, че няма държава в света, която сама да е постигнала висококачествено здравеопазване. Както при автократичните режими, така и при политическа демокрация с пазарна икономика, това е вярно. Възможно е само когато националните инвеститори не са прогонвани, защото без тях и чуждестранните не идват. Възможно е, когато конкуренцията по качеството се насърчава и правото на богат избор на пациента се осигурява.

С какво точно проектът ‚Мама и Аз‘ в София пречи на държавата да си стои на мястото, както иска президентът Радев? Ние развиваме много млади кадри в най-модерната новопостроена клиника за майчино и детско здраве ‚Мама и Аз‘ в Плевен. Ние приемаме най-трудните и тежки случаи. Лечението на децата е безплатно. Работим по същите недооценени педиатрични пътеки и показваме, че при добро управление педиатрична клиника може да съществува без постоянни държавни субсидии, а когато те се предоставят на държавните, следва да има и за частните, защото и ние лекуваме български деца!

Затова НИЕ СМЕ СВОБОДНИ ДА КАЖЕМ ИСТИНАТА: Ние не сме крепостни да ни „дърпат“, „(при)влачат“, „резервират“ или „поглъщат“, нито платени консултанти или еснафски фондации могат да ни съветват за феодализациякоято те обслужват! Защо като са срещу ‚Мама и Аз‘, опозиционерите не създадоха и не създават кадри толкова много години досега? Как и защо се резервира кадрови потенциал в дефицит за бъдещи болници за след 6 или повече години? Съвременната медицина, която ние практикуваме, е приложна и екипна наука – в постоянно мощно развитие. Очевидно опозицията обслужва конкурентни и други консервативни лични интереси, организира блокадата на столичните пациенти и потиска честната конкуренция.

Понеже Главчев призна многократно, че Решение № 318 от 30 април т.г. е законно и правилно, и наистина е прието по установената процедура, с предварително публикуван дневен ред на МС, сега хората да кажат на партиите – трябва ли да се спазват законите в нашата европейска република, или ще слушаме самозвани фондации, мрежи, платформи и еснафи, които крещят, че решението било „взето на тъмно“ и „не било съгласувано“ с тях? Упражняването на държавен протекционизъм в софийското здравеопазване и блокадата на достъпа на пациентите до конкуренцията по качество са само видимите измерения на двойните стандарти в „дълбоката държава“. Затова премиерът Главчев отказва среща, а за децата, които се лекуват в частната ‚Мама и Аз‘, помощ няма!

Избирателите да кажат на партиите, че преди да има ученици и учители на тържествата на 24-ти май, трябва да има здрави деца и здрави родители. Преди да имаме боеспособна армия трябва да отгледаме здрави деца и да имаме достатъчно квалифицирани и мотивирани медици в страната, както и инженери, пилоти, счетоводители. И как всичко това ще се постигне без ,Мама и Аз‘ и без НДБ, и без конкуренция по качеството в здравеопазването, и без спазване на профилните медицински стандарти? Заварените „разбирачки“ и популистите кадри не създадоха, а ги изгониха, деца не лекуват, а детската смъртност препуска нагоре, обслужват феодализацията против конкуренцията, модерни болници не могат да построят, а не дават и на доказаните инвеститори да строят в София – защото никъде по света държавата сама не може всичко!

Понеже президентът няма право да се намесва в работата на правителството, а премиерът няма право да дели болниците според собствеността им и децата на подпомогнати и изоставени отново, нека всички партии в София да питат избирателите си в предизборните срещи и събрания:

Искате ли нова модерна многопрофилна болница в София за повишаване качеството в здравеопазването? Без нея ще се напълнят ли 50-те процента празни легла в най-големия град в страната и как ще се преодолее тежкият дефицит на кадри? Може ли с блокада на столицата и премахване на конкуренцията по качеството да се прави реформа и здравеопазването да се развива? Искате ли да лекуваме нашите деца и семейства в Румъния, Турция и други частни клиники в чужбина? С ‚Мама и Аз‘ в София повече ли млади лекари и медицински сестри ще остават в България и повече ли ще се връщат от чужбина?

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: ‚Мама и Аз‘ с тежки въпроси към партиите - Политика — Новини Стандарт

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!