САЩ ще се изтеглят от Нигер до средата на септември. Руски военни ще обучават армията на африканската страна

Властите на Нигер и САЩ се споразумяха да завършат изтеглянето на американските войски от републиката не по-късно от 15 септември 2024 г., се посочва в съвместно изявление, публикувано на страницата на управляващия в африканската държава Национален съвет за защита на отечеството (CNSP) в социалната мрежа X.

"Министерството на националната отбрана на Нигер и Министерството на отбраната на САЩ постигнаха споразумение за окончателно изтегляне на американските войски, което вече започна. Беше договорено, че процесът ще приключи най-късно на 15 септември 2024 г.", се посочва в документа.

Нигер настани руски военни в американска авиобаза

В изявлението се отбелязва, че представители на министерствата на отбраната на двете държави са провели срещи в Ниамей от 15 до 19 май. За да улеснят процедурата, нигерските власти са издали разрешение за прелитане и кацане на военни самолети.

Тази седмица беше съобщено, че американската делегация е обсъждала с Ниамей продължаващото изтегляне на американските войски от страната. През последните седмици САЩ се сблъскаха със спиране на военното сътрудничество с Чад и Нигер по инициатива на тези държави. Бившият анализатор на Пентагона и пенсиониран лейтенант от ВВС на САЩ Карен Квиатковски, коментирайки тези събития, заяви пред РИА Новости, че подобни стъпки бележат края и провала на неоколониалната политика на Вашингтон спрямо Африка.

След американското изтегляне военен персонал от Русия трябва да инсталира система за противовъздушна отбрана и да обучи нигерската армия за нейното използване. Мисията дойде след телефонен разговор между ръководителя на хунтата Абдурахаман Чиани и руския президент Владимир Путин в края на март.

САЩ се изтеглят от Нигер, мястото им ще бъде заето от руски войски

През април Държавният департамент обяви, че Щатите планират да започнат диалог с властите на Нигер относно изтеглянето на контингента от страната. Беше уточнено, че това е резултат от дискусиите между САЩ и новите власти на републиката относно бъдещето на сътрудничеството в областта на сигурността от 2023 г.

Скоро Пентагонът заяви, че част от американския контингент ще бъде изтеглен от Чад. Преди това медиите, позовавайки се на информирани източници, писаха, че правителството на страната е изпратило писмо до САЩ, в което заплашва да скъса споразумението за сигурност, регламентиращо престоя на американските военнослужещи в страната. Изтеглянето ще засегне около 75 души и ще приключи в близко бъдеще.

Съобщава се, че общият брой на американския военен персонал в Нигер е около 1100 души, а в Чад - около сто.

"Файненшъл таймс": Пристигането на руски войски в Нигер е смъртоносен удар за американските сили и стратегическа победа за Москва в Африка

Източник: Риа Новости

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци:

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!