Какво (не) се знае за катастрофата край Аксаково с автомобил на службата за охрана

dnevnik.bg

Вчерашната катастрофа край Аксаково между кола на Националната служба за охрана (НСО), в която е пътувал съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков, и друг автомобил, чийто шофьор загина, предизвика вълна от реакции в медийното пространство и в социалните мрежи.

По случая беше образувано досъдебно производство във Военно-окръжната прокуратура в Сливен. Инцидентът, при който има и тежко пострадала жена, беше употребен и за политически цели. А скоростта, с която се е движил служебният автомобил, остава основният и най-важен въпрос, на който все още няма отговор. За целта ще трябва да се изчака автотехническа експертиза, която ще установи спазвал ли е правилата за движение служителят на службата за охрана. Междувременно Кирил Петков обяви, че спира предизборната си кампания, докато е сигурен, че всичко, което зависи от него, за да помогне на пострадалите и семейството, е направено.


Къде е станала катастрофата


Какво (не) се знае за катастрофата край Аксаково с автомобил на службата за охрана

© Google.bg/Maps

Произшествието е станало на главен път 29 при разклона за Аксаково. Лекият автомобил, чийто шофьор загина, е излизал от второстепенния път, означен със знака "Стоп".

Съобщението за инцидента, станал в 17:30 ч. вчера - 16 май, дойде първо от пресцентъра на "Продължаваме промяната". Колата с Кирил Петков е пътувала в посока Варна, където политикът е имал предизборно мероприятие.


Отнето предимство


Какво (не) се знае за катастрофата край Аксаково с автомобил на службата за охрана

© Google.bg/Maps


В първото си съобщение за катастрофата от пресцентъра на партията посочиха, че ударът е настъпил, след като от път без предимство внезапно е изскочила друга кола. По-късно МВР потвърди това.

Днес вътрешният министър Калин Стоянов заяви, че е установено по безспорен начин, че другият автомобил реално е отнел предимството на шофьора на Националната служба за охрана (НСО)". На въпрос с каква скорост се е движила колата на НСО, Стоянов заяви, че това може да се установи единствено чрез автотехническа експертиза, която очаква да бъде назначена в рамките на деня.


Кой разследва инцидента


Разследването е поето от Военно-окръжната прокуратура в Сливен. Причината е, че единият от двамата водачи е служител на НСО, която е специализирана военизирана държавна служба. Военно-окръжна прокуратура - Сливен, покрива административни области Сливен, Бургас и Варна.

Според ръководителя на военната прокуратура в Сливен Христо Тинев е възможно да има съпричиняване на инцидента от двамата водачи. Пред БНР той допусна хипотезата, че служебната кола се е движила с по-висока от допустимата скорост, но подчерта, че това ще се установи в хода на разследването.

Категорично ще се разчита само на експертизата. Всичко останало е спекулации, внушения, политическа заигравка. Останалите неща ще ги извършим обективно, прецизно

Христо Тинев, 
ръководител на Военно-окръжната прокуратура в Сливен

Ако няма съпричиняване, делото ще бъде препратено към Окръжната прокуратура във Варна.


Какво казва прокуратурата


В официалното съобщение на държавното обвинение се посочва, че е назначена съдебномедицинска експертиза за установяване на причината за смъртта на водача на лекия автомобил "Ауди". А също и експертиза за установяване на уврежданията на пострадалата в катастрофата жена.

На местопроизшестието е извършен оглед от военен следовател в присъствието на прокурор и с участие на автоексперти, приключил в 22:55 часа вчера (16 май). Иззети са двата автомобила, участвали в
произшествието, както и веществени доказателства от значение за изясняване на фактическата обстановка.

Пътувалите в автомобила на НСО четири лица - двама цивилни и двама служители на службата за охрана, са били разпитани в късните часове на вчерашния ден, след което са освободени. Вторият цивилен освен Петков е пиарът на "Продължаваме промяната" Найо Тицин.

Уточнява се, че водачът на лекия автомобил "Ауди" - с инициали Х.Д., на 63 г. е починал на място, а спътничката му на 58 години е в тежко състояние. Тя е пътувала на задната седалка, откарана е в болница "Св. Анна" във Варна. БНР съобщава, че вече е стабилизирана, но състоянието ѝ остава тежко.


От прокуратурата посочват, че предстоят още разпити с оглед на пълното и всестранно изясняване на обстоятелствата, включително назначаване на комплексна автотехническа експертиза за установяване на скоростта на автомобилите и механизма на причиняване на катастрофата. Не е посочен срок, в който ще стане това.

В съобщението се казва още, че са изпратени писма до Районното управление на МВР-Аксаково, и община Аксаково с искане да се изземат и предоставят на прокуратурата записи от намиращите се в района на катастрофата охранителни камери.


Изискана е още информация за движението на двата автомобила, участвали в катастрофата, за времето от 00:00 часа на 16 май до момента на настъпване на сблъсъка, станал около 17:30 ч. А също и други справки, свързани с условията на пътя, подадените сигнали на тел.112, документацията от извършените медицински прегледи на водача на джипа на НСО - старши сержант с инициали А.М.


Какво казва службата за охрана


Националната служба за охрана призовава към въздържане от разпространение на спекулативни, непроверени и необективни тези и хипотези по адрес на участниците в тежкия пътен инцидент, докато компетентните институции не приключат работата си, посочват оттам в съобщение до медиите. И допълват, че НСО оказва всеобхватно съдействие на компетентните органи по воденото следствие.

В официално изявление оттам не посочват как се е стигнало до инцидента: "Професионалните действия на разследващите и назначените експертизи ще покажат обективната истина".

Президентът Румен Радев, на чието подчинение е НСО, защити службата и обяви, че засега не вижда основание за промени в ръководството й. "Инциденти е имало през всички години, откакто я е имало Националната служба за охрана (НСО), и то по-тежки. Не намирам основания към момента заради този инцидент да има промени, каза той, цитиран от БТА, в отговор на въпрос дали трябва да има промени в ръководството на държавния орган, който е подчинен на Радев. Държавният глава призова властите да установят реалните причини за инцидента.


Кирил Петков спира кампанията си, не коментира кой е виновен за катастрофата
Кирил Петков спира кампанията си, не коментира кой е виновен за катастрофата

Има ли Петков право на охрана


Кирил Петков ползва охрана на НСО, на каквато имат право всички министър-председатели в рамките на 4 години след слизането си от власт. Кабинетът "Петков" предаде властта на 2 август 2022 г. след вот на недоверие.

Пред "Нова телевизия" бившият зам.-ректор на Академията на МВР Милен Иванов коментира, че други хора могат да пътуват с него в служебния автомобил, като това е по преценка на Петков и охранителя, който отговаря за автомобила. Поводът за въпроса беше присъствието на пиара на партията Найо Тицин. По тази линия депутатът от "Има такъв народ" Станислав Балабанов заяви, че Петков превишава правомощията си и използва НСО за предизборната си кампания, тъй като той е пътувал за среща със симпатизанти във Варна.

По този въпрос бившият зам.-ректор на Академията на МВР е категоричен, че това дали един човек е охраняван от НСО, или не, няма връзка с предизборната кампания.


Длъжни ли са колите на службата да спазват Закона за движение по пътищата


По думите на Милен Иванов единствената хипотеза, при която кола на НСО може да не се съобразява със Закона за движение на пътищата, е, когато се намира в специален режим на движение, т.е пуснати са съответните светлини. "Когато има заплаха, може да направи всичко, за да предотврати посегателство спрямо охраняваното лице. Тогава всички шофьори са длъжни да му осигурят предимство, независимо от маркировка и светофарна уредба", посочи той. В случая такива данни няма, а дали има нарушения на закона, тепърва ще се установява.


Може ли пътникът да дава нареждания на шофьора


Шофьорът не следва да се съобразява с изисквания на возещия се, когато те не съответстват на Закона за движение по пътищата, е отговорът на Милен Иванов. Добави обаче, че ако пътникът помоли да се намали скоростта, шофьорът може да приеме, защото негово задължение е да осигурява комфорта на возещия се.

Междувременно президентът коментира, че Законът за движение по пътищата е "написан с кръв" и трябва да се спазва особено от политиците, които да дават пример и в политиката, и в живота, и по пътищата. Радев заяви в отговор на въпрос на журналисти, че никога не е казвал на шофьорите си да карат по-бързо. Няма никакво потвърждение - официално или неофициално, подобна инструкция да е давана от Кирил Петков преди катастрофата.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Какво (не) се знае за катастрофата край Аксаково с автомобил на службата за охрана

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!