Загиналият при катастрофата с Кирил Петков е професионален шофьор

Автор: dnes.dir.bg

Загиналият при катастрофата с колата на НСО, в която са пътували Кирил Петков и Найо Тицин, е бил професионален шофьор, съобщи БНТ. Той е карал камион на фирма за почистване. Според служебния вътрешен министър Калин Стоянов безспорно е установено, че автомобилът с марка "Ауди" реално е отнел предимството на НСО.

Назначени са експертизи, които да установят с каква скорост се е движел автомобилът на НСО, който вчера участва в тежка катастрофира край Аксаково. Изискани са и записи от охранителни камери по пътя. Военно-окръжната прокуратура в Сливен е разпитала и четиримата пътници в служебния автомобил - двама цивилни и двама служители на НСО. Предстоят и други разпити. Днес стана ясно още, че загиналият при катастрофата мъж е бил професионален шофьор. Пътувалата с него жена остава в болница, но вече няма опасност за живота ѝ.

Свидетел на катастрофата разказа, че в следствие на удара цивилната кола е била смазана, а шофьорската врата - блокирана. 

Камен Бойчев - свидетел на инцидента: "Тук изкарахме един кози крак, да отворим вратите. Там вътре имаше мъж и жена. Дойдоха пожарната, дойдоха Бърза помощ. Виждаме, че имат по-големи такива машини, ножици и с тяхната помощ тогава изкарахме."

Според пътния експерт Диана Русинова, колата на НСО се е движила със скорост много по-висока от разрешената: 

"При 60 км в час това ПТП нямаше да настъпи. При 60 км в час автомобилът ще има възможност, който идва по основното направление в посока Аксаково, ще има възможност да намали и да спре и да види, че все пак там евентуално навлиза някакъв автомобил, който ще му отнеме предимството."

На мястото на катастрофата все още личат следите от удара. Огледът на местопроизшествието е продължил до полунощ. Четиримата пътници в колата на НСО са разпитани още снощи, а днес - и останалите свидетели. Назначени са и много експертизи. 

"Съдебно-биологична, химическа експертиза и автотехническа експертиза след събиране на всички доказателства и които да дадат отговор за механизма на настъпилото пътно-транспортно произшествие, както и да се установи кой от водачите е бил виновен", обясни подполк. Георги Василев, заместник-военноокръжен прокурор на Сливен. 

Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов заяви, че разследването ще изясни причините за катастрофата, включително и с каква скорост се е движил автомобилът на НСО: 

"Важното е това, което е установено по безспорен начин е, че другият автомобил, а не този на НСО е отнел предимството на автомобила на НСО."

По-рано днес стана ясно, че по случая работи Военно-окръжна прокуратура-Сливен. На местопроизшествието е извършен оглед от военен следовател в присъствието на военен прокурор и с участие на автоексперти. Огледът е приключил в 22:55 часа вечерта. Иззети са двата автомобила, участвали в произшествието - джип "Фолксваген", модел "Туарег", и лек автомобил "Ауди", модел А4, както и веществени доказателства от значение за изясняване на фактическата обстановка.

Със съдействието на органите на МВР военен прокурор е призовал пътувалите в автомобила на НСО четири лица - двама цивилни и двама служители на службата за охрана. Те са разпитани в късните часове снощи, след което са освободени.

С постановление на наблюдаващия досъдебното производство прокурор е назначена съдебно-медицинска експертиза за установяване на непосредствената причина за смъртта на водача на лекия автомобил "Ауди", както и експертиза за установяване на уврежданията на пострадалата в катастрофата жена.

Изискана е документацията от извършените медицински прегледи на водача на джипа на НСО - старши сержант с инициали А.М.

Изпратени са писма до полицията и общината в Аксаково с искане да се издирят, изземат и предоставят записи от намиращите се в района на инцидента охранителни камери.

Изпратено е писмо до Специализирано звено "Областно пътно управление-Варна" при Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) към Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) с оглед установяване на движението на двата автомобила, участвали в пътнотранспортно произшествие, за времето от 00:00 часа на 16.05.2024 г. до момента на настъпване на сблъсъка. Изискани са и други справки, свързани с условията на пътя, и с подадените сигнали на тел.112.

Предстоят още разпити с оглед на пълното и всестранно изясняване на обстоятелствата, включително назначаване на комплексна автотехническа експертиза за установяване на скоростта на автомобилите и механизма на причиняване на катастрофата.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Загиналият при катастрофата с Кирил Петков е професионален шофьор | Glasove.com

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!