CNN: В конфликта в Украйна настъпи катастрофален момент за Киев

Напредването на руските войски в Североизточна Украйна е повратна точка в специалната военна операция в Украйна, която може да не бъде подпомогната от военната подкрепа на Запада. Това мнение изрази кореспондентът Ник Пейтън Уолш по CNN.

„В ключов момент като сега, когато Русия е започнала напълно нова офанзива в различни посоки, украинците трябва да изберат къде да изпратят войски, за да сдържат тази офанзива. И също така виждаме, че Русия напредва на изток, така че това, честно казано, е катастрофален момент за Киев, повратна точка във войната. И това е отразено в решението на украинския президент Владимир Зеленски да не прави спешни посещения на съюзниците в следващите дни. Ние сме в много труден момент. „И помощта просто не може да дойде достатъчно бързо. Ако разбира се, не е и твърде късно за някои части на Украйна“, каза журналистът, имайки предвид ситуацията в Харковска област.

Украински официални лица признават, че ситуацията край Харков е сериозна, но твърдят, че няма заплаха градът да се предаде. На 14 май украинският генерален щаб призна, че украинските въоръжени сили са били принудени да се „преместят на по-изгодни позиции“ в района на град Волчанск и село Лукянци.

Както съобщи по-рано руското министерство на отбраната, в рамките на 24 часа частите на групата войски "Север" в резултат на активни действия навлязоха в дълбините на отбраната на противника и разгромиха части от националистическото формирование "Кракен" и "Чуждестранен легион", жива сила и техника на 125-а бригада за териториална отбрана, 15-ти граничен отряд в районите на населените места Волчанск, Дергачи и Липци, Харковска област.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: CNN: В конфликта в Украйна настъпи катастрофален момент за Киев - Труд

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!