Гърция спира безплатния риболов с щека

За риболов с щека в Гърция вече ще се изисква лиценз, който струва до 15 евро.

Автор: Бойка Атанасова, кореспондент на "Труд" в Атина

Нови правила на Министерство на корабоплаването

Въвеждат лиценз и за това хоби, който ще струва до 15 евро

Използването на динамит се наказва със затвор

С ново решение Министерство на корабоплаването на Гърция спира хобито на любителите риболовци, което предизвика техния гняв, тъй като ги принуждава да си вадят лиценз, който няма да е безплатен, а ще струва до 15 евро.

За целта ще бъде създаден лицензионен електронен регистър, който ще обхваща всички любители риболовци. Те ще трябва да се регистрират в електронна система и да записват улова си съгласно новите правила за предотвратяване на свръхулова в ЕС.

Друга промяна е проследимостта. Тази стъпка все още е в процес на разработване, но ще бъде приложена от 1 януари 2025 година.

В Гърция разрешително за любителски риболов се издава на рибари, които желаят да ловят риба с харпун или от лодка в морето. На тях е забранено да използват мрежи, защото за това е необходимо разрешително за професионални рибари, което се издава срещу такса от 20 евро.

Всеки рибар има право да хване не повече от пет кила риба в рамките на 24 часа, с изключение на случаите, в които само една от рибите е по-тежка от пет килограма.

Ако ловят в открито море, трябва да имат задължително шамандура в жълт цвят с жълто знаменце с диагонална червена линия, на която е изписано „?.?.” (подводна дейност). Необходимо е за тяхната сигурност, а шамандурата при нормални условия трябва да се вижда от поне 300 метра, като харпунджията трябва да се движи в радиус от 50 метра около нея.
Риболовът в Гърция е все по-популярен сред българите, тъй като видовете риба, които живеят в Средиземно море, в пъти надминават видовете, обитаващи Черно море. Трябва да знаете, че навсякъде в страната е забранен риболовът с динамит или с растителни или химични вещества, които парализират или убиват рибата. Наказанията за нарушителите са строги - затвор за период от 5 месеца до 3 години, глоба и отнемане на плавателното средство.

Забранено е ловенето на риба с харпун през целия месец май всяка година, след залязване на слънцето, от деца, които не са навършили 16 години, на разстояние не по-малко от 200 метра, където обикновено плуват хора или има кораби на котва, както и на входовете на пристанища.

На определени язовири риболовът е напълно забранен, а причината за това е, че се замърсява околната среда. Оплакванията най-вече са свързани с боклуците, които оставят след себе си риболовци и паленето на огньове, които са строго забранени. Глобата е 400 евро.

Граждани могат да подават жалби

€54 000 глоба и затвор за непочистен имот

Наказва се всеки съсобственик на парцел

Собствениците на имоти са длъжни да почистват парцелите си.

Собствениците на имоти ще плащат глоби от 1000 евро до 54 000 евро, ако не почистват районите, където живеят. Мярката се налага с цел намаляване на риска от пожари.

За неспазване на изискванията гражданите подлежат на глоба до 54 000 евро и лишаване от свобода за две години.
Чрез цифрова услуга всеки гражданин ще може да подаде оплакване за непочистен парцел, а общината ще регистрира данните, получени в резултат на жалбата. Общините ще идентифицират непочистените зони и след това с помощта на дигитална платформа ще могат да проверяват отново дали гражданите са подали декларация за почистване и да ги информират за задължението да почистят района.

Тези, които не са подали декларация, ще бъдат глобявани с от 1000 евро до 54 000 евро “на човек”, тоест не на парцел, а на съсобственик. Например ако непочистеният имот е на четирима собственици, глобата ще е 4000 евро. В такива случаи се счита, че собственикът е дал съгласие общината да влезе в обекта и да начисли такса почистване.

В същото време, за да се избегнат умишлени доноси от “зли съседи”, се въвежда глоба до 54 000 евро и две години затвор за невярно изявление.

Поради риск от пожар

Фериботни компании отказват превоз на електромобили

Всяка фирма поставя различни условия

Електромобилите се превозват в специални зони на фериботите.

Гърция въведе специални условия за транспортиране на електромобили на борда на кораби и фериботи, но въпреки това транспортни компании отказват да ги превозват поради риск от пожар.

Забранява се превоз на електромобил без придружител. За момента съществува само една наредба с изисквания по паркиране и превоз на този тип автомобили, но условията са препоръчителни, а не задължителни. Единственото условие, за да може електрически или хибриден автомобил да влезе на кораб, е процентът на зареждане да не надвишава 40%, возилата да са паркирани на специални участъци в корабите със специални огнеупорни покрития и обучен екипаж за реакция при пожар.

Гасенето на пожар на батерия изисква много голямо количество вода - около 10 000 литра. Причината е плътността на батерията, която може да изгори без достъп до кислород.

Със същия проблем се сблъскват и собствениците на автомобили с газови уредби.

Засега всяка фериботна компания има свои условия за превоз на електромобили. Затова е препоръчително преди следващото си пътуване към Гърция да проверите дали на ферибота за желаната от вас дестинация има специални регулации.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Гърция спира безплатния риболов с щека - Труд

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!