Лидерът на „Хизбула“ заплаши „да отвори морето“, вълна от мигранти ще залее Европа

Хасан Насрала, снимка: Wikimedia

Лидерът на „Хизбула“ Хасан Насрала призова ливанските власти да „отворят морето“ заради бежанската криза в страната. Ако това се случи, Европа ще бъде изправена пред голяма бежанска вълна.

Ливан с население от 5,5 милиона души е дал убежище на най-големия брой бежанци на глава от населението в света, включително около 1,5 милиона сирийци, избягали от войната в съседна Сирия, 479 000 палестинци и повече от 12 000 души от други държави. Според данни на Европейската комисия 80% от ливанците живеят в бедност и 90% от сирийските бежанци в Ливан не могат да покрият основните си нужди. Според проучване от 2022 г. 93% от палестинските бежанци също живеят в крайна бедност.

Присъствието на 2 милиона бежанци е огромен товар за икономиката на изпадналата в дълбока финансова криза близкоизточна страна (цялото население е 5,5 милиона души). Бежанската криза предизвика протести сред местното население.

Насрала коментира проблема в телевизионно обръщение на митинг по случай осмата годишнина от убийството на военния командир на „Хизбула“ Мустафа Бадредин.

Той призова за „национално решение, което казва: ние отворихме морето… който иска да замине за Европа, за Кипър, морето е пред вас. Вземете лодка и се качвайте на нея.“

Коментарите на ливанския лидер са част от усилията за оказване на натиск върху Европейския съюз, който обяви по-рано този месец 1 милиард долара помощ за Ливан. Срещу тези пари Бейрут трябва да задържи сирийските мигранти в границите си.

Икономиката на Ливан се срина през 2019 г., което накара много от мигрантите, живеещи там, да се опитат да се отправят към Европа нелегално с малки лодки.

Насрала посочи, че според споразумението на Ливан с ЕС на мигрантите „е забранено да напускат страната и затова прибягват до трафиканти на хора и гумени лодки, а в морето има удавяния, защото ливанската армия изпълнява политическо решение, за да ги спре да мигрират“ към Европа.

Много ливанци са ядосани, че парите на ЕС представляват подкуп, за да се попречи на разселените сирийци да се отправят към Европа. Арабите обвиняват западните правителства, че с подкрепата си за т.нар. „умерена опозиция“ в Сирия, която се оказа добре въоръжени с европейско и американско оръжие радикални ислямисти, са създали бежанската криза и в момента бягат от отговорност.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Лидерът на „Хизбула“ заплаши „да отвори морето“, вълна от мигранти ще залее Европа

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!