България започва да произвежда дронове камикадзе в „ТЕРЕМ“

Тестов полет на нов дрон, закупен от МО, снимка: Фейсбук/Сухопътни войски

Във военния завод „ТЕРЕМ“ в Костенец започва производството на дронове камикадзе, съобщи Информационният център на министерството на отбраната.

„Безпилотните летателни апарати ще струват 2000 лева и ще могат да унищожават танкове с цена от 10-15 милиона евро“, твърди в интервю за в. „Българска Aрмия“ Калин Димитров, изпълнителен директор на фирмата на МО. Той беше назначен на поста в „ТЕРЕМ“, след като Тодор Тагарев стана военен министър.

Калин Димитров е обучавал доброволци в Украйна след 2014 г. и е работил като оръжеен инструктор към МВР в Киев.

„През 2014 година съм работил с два от т.нар. Първи доброволчески батальони. Единият е батальонът „Днепър” от град Днепро и с батальона „Донбас”, заяви Димитров през март 2022 г.

„Първоначално ще стартира сглобяване на безпилотни летателни апарати от части на външни доставчици, като идеята е по-късно да се овладее и производството им в структури на дружеството. Бойната част ще е български боеприпас и ще се произвежда в завода на „ТЕРЕМ“ в Костенец“, обясни Димитров.

Предприятието на „ТЕРЕМ“ в Костенец вече произведе първите тестови партиди снаряди по натовския калибър 155 мм. От пресцентъра на МО съобщиха още, че съвместно с украинска компания България ще ремонтира хеликоптери Ми-17.

МО публикува и снимка на първите терминали Starlink, получени от Сухопътните ни войски. Сателитната мрежа осигурява бързо разгръщане на мобилни високоскоростни комуникационни мрежи и стана особено популярна заради войната в Украйна.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: България започва да произвежда дронове камикадзе в „ТЕРЕМ“

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!