Стрелецът срещу Фицо e протестирал срещу спирането на военната помощ за Украйна

Антимафиоти извършват оглед на автомобил в присъствието на арестувания, снимка: X/Twitter

Мъжът, който рани критично словашкия премиер Роберт Фицо, е бил яростен критик на решението на правителството да спре доставките на оръжие за Украйна, заяви на пресконференция вътрешният министър Матус Сутай Есток.

Фицо беше прострелян от упор с 5 изстрела, докато поздравяваше граждани в град Хандлова. Нападателят беше арестуван, а премиерът откаран по спешност в болница в тежко състояние.

71-годишния Юрай Чинтула е поддръжник на опозиционната партия „Прогресивна Словакия“, но не е бил неин член.

Вътрешният министър Сутадж Есток потвърди, че извършителят е действал сам, и подчерта, че това е „политически мотивиран акт“.

Според министъра стрелецът е следял отблизо вътрешните и международните събития и е протестирал срещу няколко правителствени политики, включително закриването на Специализираната прокуратура и спирането на военната помощ за Киев. Фицо, който е критик на западната позиция по отношение на конфликта в Украйна, водеше предизборна кампания с обещанието да намали доставките на оръжие за Киев, което той изпълни, след като пое премиерския пост през октомври миналата година. В социалните мрежи беше публикувана снимка на Чинтула на протестен митинг срещу правителството на 7 февруари.

„Той посочи тези причини, поради които не е съгласен с правителствената политика и защо е решил да се опита да убие министър-председателя“, каза Сутадж Есток, описвайки нападателя като „вълк единак“, който не е свързан с никакви групи.

Той отбеляза, че действията на заподозрения са били отчасти ускорени от неотдавнашната победа на Петер Пелегрини, съюзник на Фицо, на президентските избори.

Вътрешният министър Матус Сутай Есток предупреди, че страната е „на ръба на гражданска война“ заради политическото напрежение. Социалните медии са пълни с „коментари“ след атаката, добави той.

Фицо, националист и евроскептик, встъпи в длъжност миналата година, след като неговата партия спечели парламентарните избори през септември. Той обеща да постави интересите на Словакия на първо място. Отказът му да предостави повече оръжие на Киев беше в рязък контраст с политиката на предишното правителство.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Стрелецът срещу Фицо e протестирал срещу спирането на военната помощ за Украйна

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!