При тестове на китайско релсово оръжие за изстрелване на снаряди в стратосферата нещо се е объркало

kaldata.com

В китайското научно рецензирано списание Transactions of China Electrotechnical Society е публикувана статия, в която авторите ѝ описват проблема с използването на релсови оръдия за изстрелване на хиперзвукови управляеми снаряди. За да се разкрие пълният мащаб на проблема помогнали полевите тестове на оръдието по време на изстрелването на снаряда в стратосферата. Те завършиха неуспешно, но посочиха пътя към решаването на проблема.

„Снарядът не следваше очакваната траектория, а максималният обсег и височината на полета не съответстваха на изчислените стойности.“

се казва в рецензираната статия на екип от Военноморския инженерен университет, ръководен от Лу Джунюн

Преди да изстрелят снаряда, учените са провели множество изчисления, експерименти и числено моделиране на процеса. Снарядът е тестван и в аеродинамичен тунел, за да се симулира полет с хиперзвукова скорост.

Всичко било наред, но след изстрела снарядът се ускорил до скорост над 5 Мах (~6125 км/ч) за около 5 секунди и достигнал таван от 15 километра, при което напуснал зададената траектория, а след това започнал да спада и паднал на земята 3 минути след изстрела.

Данните от сензорите на снаряда показват, че скоростта на въртене е по-висока от необходимото и освен това се променя произволно по време на полета. Въртенето на снаряда е необходимо, за да се стабилизира полетът му, което при релсовите оръжия се постига чрез изрязване на спирални канали в цевта. При хиперзвуковите снаряди всичко е много по-сложно. Скоростта им на въртене трябва бързо да намалява с увеличаването на скоростта на полета и да остане стабилна през цялото време, в противен случай и най-малкото преобръщане води до рязка промяна на траекторията, което се случи по време на изстрела.

На теория това не би трябвало да се случи. За да се открие причината за повредата, всички експериментални данни бяха събрани и след това прекарани през система за машинно обучение. Изкуственият интелект установи, че причината за неравномерната и случайна промяна на скоростта на въртене на хиперзвуковия снаряд са микродеформации на оперението на снаряда, които са възникнали, докато снарядът е бил в цевта.

В релсовото оръдие, където проводящ снаряд се ускорява чрез плъзгане между две контактни релси или с помощта на количка, за части от секундата се генерират екстремно налягане и температура в допълнение към електрическите дъги на изхода на пистолета. Това създава условия за появата на незабележими с просто око деформации по ръбовете на крилата на управляемия снаряд, което променя аеродинамиката при хиперзвукови скорости. Същият ИИ е предложил как може да се стабилизира полетът на снаряда, като се използват клапите за компенсиране на нестабилността по време на стрелба.

Съединените щати официално прекратиха работата, свързана с разработването на релсови оръжия преди няколко години. Китай продължава да разработва такива оръжия, като възнамерява да натрупа опит не само за бойно използване на тези оръжия, но и за усъвършенстване на левитиращи влакове и създаване на електромагнитни катапулти за изстрелване на космически самолети и изобщо на полезни товари в орбита.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: При тестове на китайско релсово оръжие за изстрелване на снаряди в стратосферата нещо се е объркало - kaldata.com

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!