Украински командир: „Руснаците си влязоха свободно“. Харков е без укрепления, парите за тях са откраднати през кухи фирми

Снимка: Телеграм

Украинският антикорупционен център „Межа“ съобщи, че средствата за отбрана на границата са били отклонени към кухи компании, позволявайки на руснаците да влязат безпроблемно през границата при офанзивата си в района на Харков.

Разследването предполага, че стотици милиони гривни са били откраднати по време на строителството на укрепления в района на Харков, където руската армия сега активно напредва. Многомилионните договори за изграждане на укрепления, за които са похарчени общо 7 милиарда гривни, са прехвърлени от Харковската областна военна администрация на кухи фирми на подставени лица.

Например, Харковската областна военна администрация е сключила директни договори за 270 милиона гривни за дървен материал, информацията за който е класифицирана, с ФОП Чаус І.О., ТОВ „Герц індустрія“, ТОВ „Сатисбуд“, ТОВ „АТТ БУД“, ТОВ „ДЕРЕВООБРОБНЕ ПІДПРИЄМСТВО ВОСХОД“.

Всички те са започнали да печелят милиони в рамките на няколко месеца след регистрацията си. Поръчките са възложени чрез директни договори и без конкурс.

Харковската областна военна администрация е избрала новорегистрирани фирми и еднолични търговци за обществени поръчки в областта на отбраната. Освен това собствениците на тези фирми не приличат на успешни бизнесмени – имат десетки съдебни дела: от кражба на уиски до домашно насилие над съпруг и майка, някои от тях са лишени от родителски права и са имали изпълнителни производства по невърнати банкови кредити.

Друга интересна подробност е, че тези бенефициенти дори не осъзнават, че са милионери. Те продължават да работят на смени „по нивите“ и фабриките.

„Очевидно е, че са търсени щателно изпълнители на военни споразумения – хора, които не са били богати, с редица съдебни дела и дългове. Някои от тях дори са взаимосвързани“, коментира Мартина Бохуславец, ръководител на Антикорупционния център „Межа“.

Денис Ярославски, командир в Харков, отговарящ за украинското специално разузнавателно подразделение, заяви пред BBC: „Нямаше първа отбранителна линия. Видяхме го. Руснаците току-що влязоха. Те просто си влязоха, без никакви минирани полета.“

Правителствени служители твърдят, че са поставили мини като първа линия на защита на огромна цена. Денис Ярославски отрече това да е истина: „Или това е акт на небрежност, или е корупция. Не беше провал. Това беше предателство.“ „Когато се борехме за тази територия през 2022 г., загубихме хиляди души. Рискувахме живота си. И сега, защото някой не е построил укрепления, отново губим хора“, каза той.

През март Службата за отчетност на правителството на САЩ съобщи за липсата на надзор върху средствата, които отиват в Украйна по време на войната. Според доклада, министерството на отбраната няма как да осигури надзор върху ресурсите, които се изпращат в Украйна. В одита се добавя, че липсва пълна документация за финансирането, което се изпраща на Киев.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Украински командир: „Руснаците си влязоха свободно“. Харков е без укрепления, парите за тях са откраднати през кухи фирми

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!