Простреляха премиера на Словакия Роберт Фицо, откаран е в болница. Стрелецът е задържан

Президентът Зузана Чапутова осъди "бруталната и безразсъдна атака" срещу премиера

Словашкият премиер Роберт Фицо е бил прострелян след заседание на правителството. Той е ранен, съобщи заместник-председателят на словашкия парламент, предаде Ройтерс. 

Заподозреният за стрелбата е задържан. Според "Plus ONE DAY" той се казва Йозеф Ц. от Левице и е на 71 години. 

Как охраната е по-бавна от 71-годишен пенсионер ... е отговорът КОЙ е поръчал музиката

Словашкият министър-председател Роберт Фицо е откаран в съзнание в болницата в град Хандлова, съобщи говорител на лечебното заведение, цитиран от Ройтерс.

Говорителят допълни, че на премиера в момента се оказва медицинска помощ за лечение на огнестрелни рани. От болницата допълват, че жизнените му функции са стабилизирани.

По информация на телевизия ТА3 инцидентът е станал в град Хандлова, разположен на около 150 километра североизточно от столицата Братислава. Фицо е бил прострелян в корема пред местния Дом на културата, където е отивал за среща със свои поддръжници. Чути са били четири изстрела. Един от тях е улучил премиера. Очевидци разказват, че след изстрелите Фицо е паднал на земята. 

Изданието "Денник" цитира очевидец на стрелбата, като според жената, пожелала анонимност, е имало 3-4 изстрела. Тя видяла как премиерът пада на земята пред нея и кървави петна по гърдите и главата му, но не може да прецени дали има наранявания и колко са сериозни.

Според телевизия JOJ мъж от тълпата е започнал да стреля по министър-председателя, след като той е излязъл да поздрави жителите на Хандлова. 

Репортер на словашкото издание допълва, че стрелбата е станала, когато Фицо излязъл от Дома на културата в Братислава, където е заседавало правителството и се е поздравявал с граждани. Той е видял как охраната вдига премиера от земята, вкарват го в кола и го откарват в болница.

В момента районът е отцепен.

Очевидец разказа пред Ройтерс, че е чул няколко изстрела и е видял как полицията задържа мъж, който е бил откаран в автомобил на силите на реда.

Пресцентърът на правителството все още не е направил изявление по случая. 

Покушението срещу Фицо става половин година след като той се върна на власт на парламентарни избори и преобърна словашката политика към Украйна, а и събуди опасения за върховенството на закона и свободата на медиите, шест години след довелото до оставката му убийство на журналиста Ян Куцяк.

Президентът Зузана Чапутова осъди "бруталната и безразсъдна атака" срещу премиера. "Шокирана съм. Пожелавам на Роберт Фицо сили в този критичен момент, за да се възстанови."

В управляващата "Смер" сочат с пръст опозицията като отговорна за стрелбата; словашки медии съобщават за силно напрежение в парламента.

"Непоколемибо осъждаме всякакво насилие", каза съоснователят на "Прогресивна Словакия" Михал Шимечка. "Вярваме, че премиерът Роберт Фицо ще бъде добре и обстоятелствата ще се изяснят възможно най-скоро."

Крайнодесният Андрей Данко обвини журналистите за стрелбата.

Според съобщения в медиите Фицо е прострелян на три места, вероятно в крайниците, гърдите и стомаха. 

Няма информация за мотивите, но Фицо е критикуван за меката си подкрепа за Украйна, казвайки, че единственият начин да се сложи край на войната е Украйна да се откаже от част от своята територия. Той също така е против членството на Украйна в НАТО. 

Роберт Фицо е премиер на Словакия от септември 2023 г., след като партията му Посока – социална демокрация, победи на пармалентарните избори. 

Фицо е премиер на Словакия и от април 2012 г. до март 2018 г. Той заема поста и между 2006 и 2010 г. След победата на парламентарните избори от 17 юни 2006 г. на лявоцентристката му партия Посока – социална демокрация, основана от него през 1999 г., той сфоррира правителствена коалиция, сменяйки на поста министър-председателя Микулаш Дзуринда. Роберт Фицо подава оставка след парламентарните избори от 12 юни 2010 г.

Преди това президентът на Словакия Иван Гашпарович възлага на Фицо мандат за сформиране на второ правителство на Посока – социална демокрация, но този мандат не е реализиран. На 8 юли е съставено правителство на Словашки демократически и християнски съюз – Демократическа партия, оглавено от Ивета Радичова На 4 април 2012 г., след победата на партията на Роберт Фицо на предсрочните парламентарни избори (печелейки в парламента 83 от 150 места), Фицо сформира ново правителство на страната. Това е първото еднопартийно правителство в Словакия от началото на независимостта.

През 2014 г. Роберт Фицо е кандидат за президент и на първия тур, проведен на 15 март, е първи с 28% от гласовете. На втора позиция с 24% остава опонентът му – независимият кандидат Андрей Киска. На втория тур обаче Андрей Киска печели 59,4% от гласовете и става четвъртият президент на Словакия.  

Източник БНТ, БТА, "Дневник"

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци:

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!