Росица Кирова ще свика извънредно пленарно заседание, Николай Денков се сравни с апостолите

Росица Кирова, която изпълнява функциите на сваления председател на парламента Росен Желязков, ще свика извънредно пленарно заседание, ако "Продължаваме промяната - Демократична България" не оттегли иска си.

Тази сутрин коалицията внесе в парламента искане с 50 подписа за извънредно заседание утре (15 май) с две точки - изслушване на служебния премиер Димитър Главчев и приемане на решение, с което членовете на Министерски съвет в Надзорния съвет на Националния осигурителен институт да бъдат задължени да подкрепят осъвременяването на пенсиите с 11%. 

По-рано днес окончателно бе решено, че пенсиите ще се актуализират с 11%, поради което Росица Кирова е на мнение, че предложението на обединението е безсмислено, и го призова да оттегли иска си, каквато възможност има. Тя добави, че в противен случай е задължена по закон да свика извънредно заседание в 7-дневен срок.

"Апелирам за малко повече разум и да не се злоупотребява толкова много с възможността, която имат в момента народните представители", каза Кирова пред "Дневник". 

По думите ѝ извънредно заседание в момента би било "безкрайно неудобно", тъй като тече предизборна кампания. 

Представители на "Продължаваме промяната - Демократична България" казаха, че няма да се откажат от искането си. По-късно по време на брифинг в Шумен съпредседателят на обединението Кирил Петков обясни, че държат на искането си, защото се съмняват, че решението може да бъде променено. 

Възможната хипотеза заседанието да не събере кворум, Петков коментира така: "Да видим кои партии няма да гласуват за подкрепата на пенсионерите и кои партии ще искат тези 100 милиона да бъдат откраднати. Вярваме, че ще има мнозинство в парламента, което да защити пенсионерите". 

Това обаче е безмислено, защото решението на правителството вече е факт и пенсионерите ще получа 11% увеличение на пенсиите си. 

В Шумен бившият премиер Николай Денков се сравни с апостолите от Възраждането. 

"Ако бяхме като ГЕРБ, сега щях да съм вицепремиер, а не да обикаляме из страната като апостоли и да се опитваме да обясним как бъдещето не зависи от нас, а от вас“, обърна се той към публиката.

По думите му членството на България в Шенген е станало възможно, защото европейските ни партньори са повярвали в желанието на страната ни да е истинска европейска държава.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Росица Кирова ще свика извънредно пленарно заседание, Николай Денков се сравни с апостолите

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!