MWM: Шефът на специалните сили на САЩ дадe нови подробности за операциите на британските...

Ръководителят на командването на специалните операции на САЩ генерал Брайън Фентън разкри нови подробности за операциите на британските сухопътни части в Украйна. Той заяви, че Пентагонът е научавал за продължаващата война „най-вече през очите на нашите партньори за специални операции на Обединеното кралство“, съобщи MWM.

Давайки пример, той отбеляза, че британските части за специални операции са наблюдавали и съветвали използването на дронове и „начина, по който се движи кораб в Черно море“. Изявленията на командира са последните от много индикации, предоставени от западни, украински и руски източници за обширна роля на британските сухопътни сили във военната зона. 

Едно от най-забележителните беше изявлението на британския заместник-началник на щаба на кралските морски пехотинци, генерал-лейтенант Робърт Магоуан на 13 декември 2022 г., че стотици морски пехотинци са извършвали високорискови операции заедно с украинските правителствени сили. Магоуан подчерта, че операциите са извършени „в изключително чувствителна среда и с високо ниво на политически и военен риск“. 

Неговото изявление бе последвано от доклади от широк кръг руски източници, че Кралските морски пехотинци действат и играят значителна роля във военните действия, което преди това беше широко отхвърлено в докладите на западните медии. Впоследствие това беше допълнително потвърдено от изтекли документи на Пентагона.

През декември 2023 г. полският журналист Збигнев Парафианович разкри, че е получил подробности за операциите на британските сили от полски служители, като един от тях го информира: 

„Беше време, когато руснаците все още стояха в Буча и маршрутът беше сива зона . Възможно е да се натъкнете на руснаци. Минахме последния КПП. Украинците ни казаха, че продължаваме на наш риск. Е, и кого срещнахме по-нататък? Украински войници и британски специални части. Униформени. С оръжия." 

Потвърждавайки изявлението на генерал Фентън, полският журналист заяви, че британските сили обикалят околностите с радари за проследяване на артилерия, за да проучат хода на конфликта и операциите на руските сили.

Освен това Парафианович разкри, че полските специални сили също са били на фронта от първите етапи на войната.

Относно усилията на западните военни да осигурят отричане на техните операции, полски офицер информира: 

„Разработихме формула за нашето присъствие в Украйна - просто бяхме изпратени в платен отпуск. Политиците се направиха, че не виждат това“. 

Допълнителни подробности бяха предоставени впоследствие през февруари 2024 г., когато германският канцлер Олаф Шолц потвърди, че британските специални сили в Украйна предоставят жизненоважна подкрепа за улесняване на изстрелванията на крилати ракети Storm Shadow срещу руски цели, подчертавайки, че липсата на сравнимо присъствие на Германия ѝ е попречила да достави своите собствени крилати ракети, тъй като те не биха могли да работят без чужда подкрепа. 

Нова информация относно степента на британската роля във военните усилия идва, след като Франция оглави призивите на редица европейски държави за по-нататъшно разширяване на ролята на членовете на НАТО на място на бойните действия и скоро следва непотвърдени съобщения, че персоналът на френския чуждестранен легион може да са били разгърнати там.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: MWM: Шефът на специалните сили на САЩ дадe нови подробности за операциите на британските сухопътни сили в Украйна - Труд

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!