Ердоган свика спешна среща в резиденцията си след предупреждение за подготвян преврат

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган проведе спешна среща с ръководителите на разузнаването и министерството на правосъдието, след като лидерът на Партията на националистическото движение Девлет Бахчели, предупреди за възможен държавен преврат, подготвян от правоприлагащите органи.

Подозренията, че е в ход подготовка за преврат, последваха уволнението на няколко полицаи в Дирекцията за сигурност в Анкара, обвинени във връзки с престъпната организация „Айхан Бора Каплан“.

Полицейски екипи са претърсили домовете на заместник-началника на полицията Мурат Челик, директора на отдела за борба с организираната престъпност Керем Йонер и неговия заместник Шевкет Демирджан, които бяха отстранени в понеделник вечерта в рамките на разследването, започнато от Главната прокуратура на Анкара.

Бахчели заяви, че ситуацията може да е заговор срещу правителството. Той предупреди за възможно повторение на опита за преврат от 2016 г. в Турция. На партийно заседание в парламента политикът заяви: „Има конспирация, която не може да бъде отхвърлена чрез отстраняването на няколко полицейски началници“, каза Бахчели. Той подерта, че „няма да се преклонят пред онези, които планират повторение на опита за преврат със 17-25 партньори от полицията и съдебната система“.

Бахчели визира събитията, които разтърсиха Турция преди 8 г. В нощта на 15 срещу 16 юли 2016 г. в страната беше извършен неуспешен опит за държавен преврат. Според властите опитът е организиран от привърженици на живеещия в изгнание в САЩ ислямски проповедник Фетхуллах Гюлен, а в подготовката му участват и агенти от ЦРУ. Над 80 000 души бяха арестувани в Турция, а около 150 000 държавни служители и военни бяха уволнени или отстранени от работа заради подозрения за връзки с организацията на Гюлен ФЕТО. Гюлен, който живее в самоизгнание в САЩ от 1999 г., отхвърли обвиненията и осъди опита за преврат.

Малко след речта на Бахчели в парламента Ердоган проведе извънредната среща през нощта с министъра на правосъдието Йълмаз Тунч и директора на Националната разузнавателна организация Ибрахим Калин в резиденцията на президента.

Очаква се Ердоган да говори по темата на разширено заседание на управляващата партия в парламента в сряда.

В социалната мрежа X/Twitter започнаха да се публикуват съобщения в подкрепата на Ердоган  с хаштаг #DevletimizinYanındayız („Ние подкрепяме нашата държава“ – б.р.), и снимки на турския президент.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Ердоган свика спешна среща в резиденцията си след предупреждение за подготвян преврат

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!