Създаден е нов „дрон-вампир“, който може да се захранва от електропроводите и да лети вечно

kaldata.com

Инженери от Университета на Южна Дания са създали „дрон-вампир“, който може да лети вечно.

Дронът може да лети неограничено време без да се приземява, тъй като може да прави „почивки“, през които да извлича енергия от близките електропроводи, за да зарежда бордовите си батерии.

Маневрата е възможна благодарение на механизъм за скачване, няколко сензора и система с изкуствен интелект. Всичко това позволява на дрона да разпознава електропроводите и да се прикрепя към тях всеки път, когато трябва да презареди батериите си.

Екипът заяви пред изданието Fast Company, че „дронът-вампир“ може да работи напълно автономно за продължителни периоди от време, без да се нуждае от човек, който да се грижи за него.

Концепцията за извличане на енергия от електропроводите е проучвана и преди. През 2017 година Емад Ебейд, професор в Университета на Южна Дания за първи път предложи идеята.

Основната цел на подобни безпилотни летателни апарати изглежда е да могат да летят продължително време и да проверяват целостта на електропроводите. Понастоящем този процес е много скъпо усилие за поддръжка, тъй като изисква както хеликоптери, така и наземен персонал.

Въпреки това, един такъв дрон, който може буквално да извлича енергия от електропроводите и да работи неограничено време би могъл наистина да направи тази работа много по-ефективна. Със сигурност обаче има и много други дейности за които могат да се използват тези „дронове-вампири“.

Тестването на дрона обаче беше сложен процес. Обикновено дроновете не са проектирани да взаимодействат физически с нищо, което означаваше, че инженерите трябваше да имат на разположение хора, които да им помогнат да се справят с всичко, което се обърка. Особено след като взаимодействието с електропровод под напрежение може да причини големи щети или дори горски пожари.

Ето защо екипът в крайна сметка се е спрял на подхода да се приближава към проводника отдолу, тъй като това намалява риска от сблъсък. След това инженерите закрепили хващачи към дрона. Това му позволило да може да се прикрепя към електропровода и след това да се закрепя сигурно към него. Така той може да презареди батериите си и да се откачи, след като те са напълно заредени.

Можете да видите „дронът-вампир“ в действие във видеото по-горе.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Създаден е нов "дрон-вампир", който може да се захранва от електропроводите и да лети вечно - kaldata.com

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!