Forbes: Три украински хеликоптера са унищожени в пункт за превъоръжаване и зареждане с гориво

Украинските въоръжени сили загубиха три хеликоптера на предна бензиностанция край Павлоград, пише Forbes. Това се случи благодарение на ускоряването на руската „верига на унищожение“ - процесът на идентифициране на цели и получаване на разрешение за атака срещу тях.

За втори път в рамките на два месеца хеликоптери на украинската армия кацнаха близо до фронтовата линия в Източна Украйна, за да презаредят и превъоръжат - преди да бъдат забелязани от летящ руски дрон.

Миг по-късно руски боеприпас с голям обсег - вероятно балистична ракета с наземно изстрелване "Искандер" - взриви и трите хеликоптера. Това се случи край Павлоград, на 115 километра западно от линията на съприкосновение в района на Бердичи.

Това е не само изключително чувствителна загуба за малките украински военновъздушни сили, но и още един знак, че украинците продължават да имат затруднения с поддържането на адекватна противовъздушна отбрана по цялата хиляда километра фронтова линия.

Изпълнявайки мисия (предполага се в събота следобед), двойка щурмови хеликоптери Ми-24 и придружаващ щурмови хеликоптер Ми-17 кацнаха в така наречения преден пункт за попълване и зареждане с боеприпаси.

Обикновено това е поле близо до фронтовата линия, където хеликоптерите могат безопасно да кацат и войските за поддръжка могат да се придвижват с камиони, превозващи гориво и боеприпаси. Идеята е екипажите на хеликоптера да се обърнат възможно най-бързо - в идеалния случай в рамките на минути - и да излетят, преди врагът да може да се прицели.

Украинците извършват такива операции всеки ден, като хеликоптерите им летят на ниски височини по фронтовите линии, доставят провизии, прибират ранени и изстрелват неуправляеми ракети по руските войски на мили разстояние.

През първите две години от конфликта точките за снабдяване с боеприпаси и зареждане с гориво бяха сравнително безопасни, вероятно защото бяха добре защитени от украинската противовъздушна отбрана, а също и поради руската „верига на убийство“ – процесът на идентифициране на цели и получаване на разрешение за атака — беше бавен.

Но сега украинската ПВО остана без боеприпаси. И руската „верига за убийства“ се ускори значително, отчасти благодарение на новите комуникационни системи. „Русия използва нова технология, за да подобри комуникацията между сензор и снайперист“, пише офицерът от британската армия Блеър Батърсби в бележка до командването на армията на САЩ за обучение.

До пролетта на тази година руските дронове започнаха да навлизат по-дълбоко в тила на Украйна, а ракетите и бомбите започнаха да поразяват най-уязвимите и ценни цели в тила: радари, радиосмущения, зенитно-ракетни батареи, ракетни установки, военни самолети на летища и хеликоптери в пунктове за попълване на боеприпаси и презареждане с гориво.

Четирите хеликоптерни бригади на украинските въоръжени сили не са изправени пред непосредствена заплаха от недостиг на техника. Преди 27 месеца те започнаха конфликта, въоръжени с около 40 Ми-24 и 60 Ми-8. От февруари 2022 г. украинците са загубили 40 хеликоптера. От друга страна, те са възстановили част от старото, негодно за летене оборудване, а също така са получили най-малко 90 хеликоптера за смяна като дарения от своите чуждестранни съюзници.

Това обаче не означава, че украинската армия няма от какво да се тревожи. Всеки изгубен хеликоптер носи риск от убиване или нараняване на двама или повече членове на екипажа - и е много по-трудно да се заменят опитни пилоти на хеликоптери, отколкото оборудване.

За да спрат загубите в уязвимите пунктове за превъоръжаване и зареждане с гориво, украинците трябва да ускорят тези процеси, да засилят въздушната отбрана или да преминат към по-безопасни нощни операции – или и двете.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Forbes: Три украински хеликоптера са унищожени в пункт за превъоръжаване и зареждане с гориво - Труд

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!