"Уолстрийт Джърнъл": Руските бомбардировки на Украйна са по-смъртоносни от всякога

Автор: Уолстрийт Джърнъл

Процентът на прехванатите ракети е спаднал до 30%

Украйна е започнала да прехваща много по-малко руски ракети, отколкото преди. Причина за влошаването на ефективността на украинската противовъздушна отбрана е това, че Русия увеличава атаките с дронове и ракети и използва по-неуязвими оръжия като балистични ракети. Освен това на Киев му липсват боеприпаси за системите "Пейтриът", които са най-добрата защита срещу подобни атаки.

Според анализ на "Уолстрийт Джърнъл" на ежедневните данни от командването на украинските военновъздушни сили през последните шест месеца Украйна е прехванала около 46% от руските ракети, в сравнение със 73% през предходните шест месеца.

През миналия месец процентът на прехванатите ракети е спаднал до 30 %. Процентът на прехващане на дронове "Шахед", които са по-лесни за сваляне, е спаднал само с 1% до 82% през последните шест месеца.

Въпреки че данните за нападенията и прехващанията са непълни, а Украйна използва подобна статистика за пропагандни цели, говорител на украинската армия и независим анализатор в областта на отбраната заявиха, че като цяло данните дават точна картина.

Засилените бомбардировки разрушават инфраструктурата и градовете, изчерпвайки и без това оскъдните запаси от ракети, от които Украйна се нуждае, за да държи руските военновъздушни сили далеч от небето си.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен заяви в неделя по Си Би Ес нюз, че многомесечното забавяне в Конгреса е струвало скъпо. "Правим всичко възможно, за да ускорим тази спасителна програма. Европейците правят същото", каза Блинкен.

Служител на европейско военно разузнаване заяви, че следващите около два месеца ще бъдат от решаващо значение за това дали руските военновъздушни сили ще могат да бъдат сдържани, преди в Украйна да пристигнат нови западни средства за противовъздушна отбрана.

"Колкото по-малка е заплахата за руските самолети от украинската отбрана, толкова по-голяма е заплахата за украинските войски на земята и критичната инфраструктура", казва Дъглас Бари, експерт по въздушно-космическите въпроси в мозъчния тръст "Международен институт за стратегически изследвания".

Данните сочат, че през последните шест месеца Русия е изстреляла около 45% повече дронове и ракети, отколкото през предходните шест месеца.

Прехващането на повече атаки изчерпва запасите от боеприпаси, а големите залпове могат да пречупят украинската отбрана, тъй като системите за противовъздушна отбрана понякога не успяват да се презаредят достатъчно бързо, казва служител на украинската армия.

Русия е изстреляла почти два пъти повече безпилотни летателни апарати "Шахед" - 2628 през последните шест месеца - отколкото през предходния период, сочат данните. Анализатори твърдят, че безпилотните летателни апарати се използват отчасти за откриване на системите за противовъздушна отбрана преди изстрелването на ракети.

Русия е изстреляла 114 балистични и 46 хиперзвукови ракети "Кинжал" и "Циркон", което е съответно с 33 и 27 повече от предходните шест месеца. Москва също така използва отново системите си за противовъздушна отбрана, за да атакува украинската територия, като само през тази година е изстреляла 175 ракети от системите за ПВО С-300 или С-400.

През последните шест месеца ВСУ е свалила само 10% от балистичните ракети, изстреляни от руските сили. Според данните нито една от ракетите С-300 и С-400, изстреляни по Украйна през тази година, не е била прехваната

Данните показват по-висок процент на прехващане на крилати ракети като Х-555. Украинската армия твърди, че те могат да бъдат свалени със средства за ПВО с по-широк спектър, тъй като тези ракети обикновено са по-бавни и по-малки. За тази цел Украйна използва отбранителни системи със среден обсег на действие, като например доставяните от Запада NASAMS.

Patriot е единственият надежден начин за сваляне на балистични и хиперзвукови ракети, както и на ракети С-300. Но Киев разполага с малко системи Patriot, както и с боеприпаси за тях.

Доставките от САЩ вече са отключени и Пентагонът заяви, че ще изпрати още боеприпаси за Patriot. Някои от ракетите вероятно ще бъдат взети от запасите, а други ще бъдат поръчани и производството им ще отнеме няколко години.

Украинските въоръжени сили отказаха да посочат точния брой на системите Patriot, които в момента действат в Украйна, но заявиха, че се броят на пръстите на едната ръка. Президентът Володимир Зеленски заяви пред репортери, че Украйна се нуждае от поне 7 допълнителни системи Patriot и че са необходими 25 ракетни установки, за да се покрие цялата територия на Украйна.

Киев разполага с редица други системи за противоракетна отбрана, включително NASAMS и IRIS-T, но те не са толкова ефективни срещу балистични и хиперзвукови ракети, а зенитните ракети са преоборудвани от отбранителни в нападателни.

Войната във въздуха сега може да се сведе до това коя страна ще успее да изпревари другата в доставката на ракети. Украйна е зависима от западните си съюзници, които се затрудняват да произвеждат ракети достатъчно бързо.

Русия все още разполага със собствени запаси и е в състояние да произвежда 170 ракети месечно, според украински служител. Москва също така получава безпилотни летателни апарати и ракети от съюзниците си Иран и Северна Корея. Засега руските сили продължават да атакуват Украйна с ракети и безпилотни самолети от север, изток и юг.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: "Уолстрийт Джърнъл": Руските бомбардировки на Украйна са по-смъртоносни от всякога | Днес.dir.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!