Блинкън пристигна изненадващо в Киев, за да покаже солидарността на САЩ с Украйна

Очаква се дипломатът да произнесе реч, посветена на бъдещето на Украйна

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън пристигна рано тази сутрин в Киев, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Агенцията отбелязва, че това е първото посещение в Украйна на високопоставен американски представител, след като миналия месец Конгресът одобри дълго отлагания пакет от военна помощ за страната на стойност 61 милиарда долара.

Необявеното до този момент пътуване има за цел да покаже солидарността на САЩ с Украйна, която се опитва да отблъсне тежките руски бомбардировки по нейната североизточна граница. 

Посещението на Блинкен е първото на високопоставен американски служител в Украйна, след като миналия месец Конгресът прие дълго отлагания пакет от военна помощ за страната на стойност 61 млрд. долара. От Белия дом съобщиха, че новата американска военна помощ вече е на бойното поле.

„В деня, в който законът влезе в сила, президентът подписа пакет от милиарди долари. Част от това оборудване вече е на бойното поле. В петък Байдън подписа и друг пакет. Част от  оборудването по него ще бъде доставено тази седмица”, коментира Джейк Съливан, съветник по националната сигурност на САЩ.


Блинкън, който пристигна в Киев с влак рано сутринта, се надява да "изпрати силен сигнал на увереност към украинците, които очевидно се намират в много труден момент", заяви американски официален представител, който информира журналистите, пътуващи с Блинкън, като пожела да запази анонимност.

Артилерия, ракети с голям обсег АТАКМС и прехващачи за противовъздушна отбрана, одобрени от американския президент Джо Байдън на 24 април, вече достигат до украинските сили, каза представителят.

Блинкън ще има за цел да увери украинските официални представители, включително президента Володимир Зеленски, в трайната подкрепа на САЩ и ще произнесе реч, посветена на бъдещето на Украйна, добави американският представител.

Последното посещение на висш американски служител беше през март, когато съветникът по националната сигурност Джейк Съливан отиде в Украйна.

Русия "явно хвърля всичко, което има, на изток и разширяването на бойните действия до Харков е показателно за тази стратегия", каза служителят.

"Но ние имаме голяма увереност, че украинците ще бъдат все по-ефективни в отблъскването на руснаците, тъй като помощта ни идва както от Съединените щати, така и от други съюзници и партньори."

Украйна осуетила бомбени атентати в Киев
Освен разговорите със Зеленски се очаква Блинкен да се срещне с колегата си Дмитрий Кулеба, както и с членове на гражданското общество, а освен това да изнесе реч, посветена на "стратегическия успех на Украйна".

За обсъждане е и двустранното споразумение в областта на отбраната, което САЩ се надяват да сключат преди срещата на върха на НАТО във Вашингтон през юли.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Блинкън пристигна изненадващо в Киев, за да покаже солидарността на САЩ с Украйна

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!