Магазини масово затварят в САЩ проблемът с мигрантите става неразрешим

Сменят банковите карти на 1 милион българи първо в тази банка

Предвиждания за финансов колапс са съществували винаги, а някои анализатори виждаха такъв още през 2023 година. В началото на 2024 година обаче тези предвиждания като че ли се сбъдват. Най-силната икономика в света САЩ е изправена пред три основни предизвикателства, като само едно от тях е финансовата стабилност. Финансовата стабилност винаги, т.е. ежегодно е най-обсъжданата тема, но сега специално в САЩ има и сериозен проблем с нелегалните мигранти, латиноамериканци, които вече са достигнали на практика до всички големи градове в САЩ. Третата тема е прекомерно либералната пропаганда и политика, която достигна до своеобразни извращения в правото и прилагането на закона и която вече взе да дава плодове в реалния живот на американците.

Всяка година по това време в Конгреса на САЩ започва обсъждане на темата за вдигане тавана на държавния дълг, също както и тази. Но без да навлизаме в подобна тема, нито в тези за бюджетния дефицит на САЩ, който също нараства, както и в трите предходни години, ще обърна внимание на конкретни примери от реалния живот, които отразяват стандарта на американския гражданин днес.

Все повече финансови анализатори говорят не толкова за настъпваща инфлация в САЩ, а за делфация, т.е. намаляване на потреблението и намаляване запасите от пари. Дефлация подобна на тази от началото на 30-те години на двадесети век от времето на така наречената Голяма депресия. Но докато икономистите спорят по тази тема, истинска и реална информацията за ситуацията в САЩ достига до нас директно и то не от другаде, а от различни канали в Ютюб, където хора вървят с камера в ръка и просто показват каква е ситуацията в тази или онази сфера, в услуги, в търговия, какъв е имотния пазар и т.н. Само в последния месец се появиха десетки видеа, които показват цели улици със затворени търговски обекти в различни големи градове в САЩ. Те са основно от Западния бряг, Калифорния, но и не само. Цели търговски улици с магазини, ресторанти, складове за техника, молове в Сан Франциско, Оукланд, Лос Анжелис, Холивуд, дори известния Бевърли Хилс са затворени, с надписи „Дава се под наем”. Впечатляваща подобна гледка идва и от самия Холивуд, където уличните магазини също масово са затворени, отново с надписи „Дава се под наем”, като едва ли не в световно известния Холувуд, са останали само магазините със сувенири. Това напомня на ситуацията в държава от третия свят, като дори и самите американци не се страхуват да си го признаят.

Именно от Западното кайбрежие в САЩ преди няколко десетилетия тръгнаха и основните идеи на либерализма, които по своята същност са крайно леви идеи или нещо подобно на нов комунизъм. Резултатите от тези крайно леви идеи вече се виждат на практика именно в тези затворени магазини, обедняване на населението и усложнени в своята прекалена толерантност закони, които трудно могат да се прилагат. Също в Ютюб има качени и много изявления на местни шерифи и други представители на властта, които обясняват, че някои нови правила и местни закони са такива, че на практика хората извършили престъпление не могат да бъдат задържани и трябва да бъдат пуснати, а самите престъпления е извънредно трудно да бъдат доказани. Така практичните и действени хора в САЩ, гласуващи и за републиканците и демократите, вече разбират, че страната е изложена на сериозна опасност от тази крайна либерализация, която на теория зачита правата на всичко и на всички, а на практика води до безнаказаност, до по-нисък стандарт на живот и до разпад в обществените системи. Положението в различните щати е различно, но пазарът на имоти, на автомобили и на каквито и да е стоки, бележи спад и стагнация. Блогъри с камера в ръка показват как автомобилни къщи и пазари предлагат по 50 и повече процента намаление, за да реализират някакви продажби, които на практика липсват. Пазарът на имоти и автомобили върви към мъртва точка.

Същевременно проблеми с мигрантите, огромен процент от който са от латиноамериканските държави, вече има и в най-северните градове на САЩ, такива като Чикаго и Ню Йорк. Десетките хиляди мигранти в тези градове е трудно да бъдат осигурени и настанени някъде. За да се справят с проблема общинските власти са принудени да намаляват заплащането на своите служители, за да осигурят средства за мигрантите, а хората заети в тези сектори започват да разбират това. Отделно се наблюдава и голямо покачване на престъпността в районите с повече мигранти, властите са принудени да ангажират гвардия, войска и полиция за въвеждане на ред, което донася допълнителни разходи.

Защо се интересуваме от това, което се случва в САЩ, във финансите, с мигрантите, в законодателството? Поради една проста причина. Опитът от последните десетилетия, а може да се каже и столетие, показва, че това, което се случва там, бързо или по-бавно се пренася по целия свят. Затова и случващото се в САЩ и в положителен и в отрицателен смисъл е интересно за анализаторите, в различните сфери. Очертаващата се картина в САЩ в момента наистина не е добра, въпреки че САЩ остават най-силната икономика в света и пример за подражание в много области. Бихме могли да се пошегуваме, че скоро ние в Европа ще внасяме много евтини автомобили и изобщо всякакви стоки от САЩ, в резултат на настъпващата там дефлация и евентуална дълбока икономическа криза. Въпросът обаче е какво ще се случи тук при нас и ще имаме ли ние европейците, а и другите страни по света достатъчно пари, при една голяма световна икономическа криза, за да си позволим да внасяме напълно обезценени стоки от САЩ. Отговорът на този въпрос в сегашната ситуация е много труден за предвиждане.

Андрей Киряков

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Магазини масово затварят в САЩ проблемът с мигрантите става неразрешим

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!