Втори арест на висш ръководител в руското министерство на отбраната

Ген. Юрий Кузнецов

Руските правоохранителни органи са арестували началника на Главно управление „Кадри“ на министерството на отбраната на Руската федерация генерал-лейтенант Юрий Кузнецов, съобщи ТАСС.

Велизар Шаламанов: Смените, които прави Путин, не са добри новини за Украйна и за нас, защото са верни решения

Генералът е задържан за криминално престъпление, без да се уточнява какво. Разследването се извършва от Главното военно следствено управление на Следствения комитет на Руската федерация, което е поискало от съда мярка задържане под стража. Следователи са извършили обиск на работното място на Кузнецов, както и в къщата му.

От 2010 г. до 2023 г. Кузнецов е началник на 8-мо управление на Генералния щаб на въоръжените сили на Руската федерация. Това управление се занимава с въпросите на Службата за опазване на държавната тайна в министерството на отбраната. Според уебсайта на руското министерство Кузнецов е назначен на длъжността началник на Главно управление „Кадри“ през май 2023 г. Арестът обаче е свързан с дейността на Кузнецов за опазване на държавните тайни на Русия, а не с работата му в управление „Кадри“, твърдят руските Телеграм канали.

Това е вторият арест на висш ръководител във военното министерство на Русия за последния месец. Зам.-министърът на отбраната на Руската федерация Тимур Иванов е в ареста по обвинение за вземане на подкуп в особено големи размери. Техният началник – военният министър Сергей Шойгу – беше сменен по искане на президента Путин с изпълняващия длъжността първи вицепремиер Андрей Белоусов, който не е военен, а е икономист.

„Много е важно да се приведе икономиката на сектора за сигурност в съответствие с динамиката на настоящия момент“, каза Песков пред журналисти, обяснявайки решението на Путин да назначи Белоусов за министър на отбраната. Шойгу заемаше този пост от 2012 г.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Втори арест на висш ръководител в руското министерство на отбраната

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!