Американски командир се изпусна за британските специални части в Украйна, АП изтри „британски“

Ген. Брайън Фентън, снимка: DoD

Автор: obektivno.bg

Ръководителят на Командването за специални операции на САЩ генерал-лейтенант Брайън Фентън, призна, че на територията на Украйна действат британски специални части. Той направи такова изявление в интервю за Асошиейтед прес (АП). След като Business Insider публикува новината и потърси Пентагона за коментар, думата „британски“ беше изтрита.

Фентън заяви, че САЩ, „след като са се поучили от войната в Украйна, планират да преструктурират специалните си сили“. В същото време той увери, че американските войски не действат на територията на тази страна.

Според него въоръжените конфликти стават все по-високотехнологични, така че може да се наложи попълване на подразделенията на въоръжените сили на САЩ с киберексперти.

„Тези идеи се появиха от поуките, извлечени от опита, натрупан в Украйна, главно през очите на нашите британски партньори за специални операции. Те не само го направиха в своите формации, но много бързо осъзнаха, че се нуждаят от други елементи от обединените си сили“, допълни американският военен командир.

След публикуването на интервюто материалът е редактиран и думата „британски“ вече не се споменава в него. В интервюто е оставено само „сили за специални операции“, без да се упоменава кои.

Американското издание Business Insider поиска коментар по този въпрос от министерството на отбраната на САЩ.

„Това е дългогодишна политика на последователни правителства да не коментират специалните сили на Обединеното кралство“, отговори Пентагонът.

Както Обективно.БГ съобщи през декември 2022 г., британски командоси са били разположени в Украйна и са участвали в поредица от операции с „висок риск“. Кралските морски пехотинци са участвали в „дискретни операции“ и са изпълнявали задачи в „изключително чувствителна среда“, съобщи генерал-лейтенант Робърт Магован, заместник-началник на щаба на отбраната на Великобритания и бивш ръководител на Кралските морски пехотинци.

Британското министерство на отбраната официално поддържа версията, че малък контингент британски военен персонал е разположен в Украйна, за да охранява британското посолство в Киев и да поддържа дипломатическото присъствие на правителството там.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Американски командир се изпусна за британските специални части в Украйна, АП изтри „британски“

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!