Министърът на правосъдието на РСМ: Клетвата на Силяновска е невалидна, наруши Конституцията

Горд съм да съм фалшификатор!

Министърът на правосъдието на Северна Македония Кренар Лога написа във Фейсбук профила си, че "незачитането на конституционното име на държавата прави клетвата на Силяновска нищожна".

Реакцията на Лога идва след като произнасяйки клетвата, с която Гордана Силяновска встъпи в длъжност като президент на Република Северна Македония, тя не произнесе конституционното име на държавата, наричайки я само Македония.

Според Лога това, което трябва да се случи е "или повторение на процедурата, или длъжността президент на държавата трябва да бъде поета от Йован Митревски (председател на парламента), като изпълняващ функцията" на президент.

В знак на протест посланикът на Гърция в Република Северна Македония напусна пленарната зала в парламента, по време на инаугурацията на Силяновска, Министерството на външните работи на Гърция определи поведението на Силяновска като открито нарушение на Преспанския договор, а Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен предупреди Република Северна Македония да спазва Преспанския договор.

Министърът на правосъдието на Северна Македония Кренар Лога е представител на Алианс за албанците от крилото на Зиядин Села, а веднага след клетвата от ДСИ заявиха, че Силяновска е нарушила конституцията на страната и е създала криза с Гърция.

Биляна Ванковска, която също участва в президентските избори, като кандидат на Левица написа във Фейсбук профила си че е хубаво, че Гордана Силяновска не е споменала Северна в клетвата си, но "ако е герой, ще прати нота за прекратяване (на договора) в Атина".

Гръцкото външно министерство обвини новия президент на Северна Македония в открито нарушаване на Преспанския договор

Като открито нарушение на Преспанския договор гръцкото министерство на външните работи определи днешната клетва в парламента на новоизбраната президентка на Република Северна Македония Гордана Силяновска, предаде АНА-МПА.

Снимка: БТА

"Този акт нарушава явно Преспанския договор, но и конституцията на съседната страна, която беше хармонизирана с международните ѝ ангажименти", се подчертава в изявлението на външното министерство на Гърция.

"Гръцкото правителство, въпреки възраженията, които изрази като опозиция при ратификацията на договора, го зачита като ратифициран международен договор, който има предимство пред всяка друга разпоредба на закона", се отбелязва в съобщението.

Министерството на външните работи в Атина подчертава, че "Гърция в този смисъл заявява категорично, че по-нататъшният напредък в двустранните ѝ отношения със Северна Македония, както и европейският път на последната, зависят от пълното прилагане на Преспанския договор и главно от употребата на конституционното наименование на страната".

През 2018 г. Атина и Скопие подписаха в Преспа договор, с който дотогавашната Република Македония се съгласи да промени името си на "Република Северна Македония", а Гърция оттегли възраженията си към присъединяването ѝ към НАТО и Европейския съюз.

По-рано днес и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен изпрати предупреждение към Република Северна Македония, че трябва да се придържа към сключените международни споразумения, включително Преспанския договор с Гърция, като условие за успешното присъединяване към ЕС.

Снимка: AP Photo/Geert Vanden Wijngaert/БТА

В профила си в платформата "Екс" Фон дер Лайен написа, че "От решаващо значение за Северна Македония, за да продължи успешния си път към присъединяване към ЕС, е страната за продължи пътя на реформите и в цялост за зачита обвързващите си споразумения, включително Преспанския договор".

Още с първите си думи Гордана Силяновска наруши конституцията на Северна Македония и създаде проблем с Гърция, заяви в изявление пред медиите говорителят на албанският Демократичен съюз за интеграция (ДСИ) Арбер Адеми.

Той нарече обръщението в парламента на Гордана Силяновска "реч за 8 март", добавяйки, че в обръщението на новия президент на Северна Македония не е имало нито дума за НАТО, ЕС, ангажиментите и предизвикателствата, които предстоят пред страната.

"Каза, че е време за единство, а спомена само двама лидери от македонския блок, нямаше нито дума за етническите общности, нито за промените в конституцията, нито дума за поддържане на добри междуетнически отношения, нито за Рамковия договор от Охрид, нито за Преспанския договор, нито за Договора за добросъседство с България", заяви Адеми.

Още преди изборите Силяновска се зарече да не използва "Северна", когато споменава името на държавата в официалните си изявления.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Министърът на правосъдието на РСМ: Клетвата на Силяновска е невалидна, наруши Конституцията | Днес.dir.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!