Кой е Андрей Белоусов, кандидатът на Путин за министър на отбраната, който сменя Шойгу

Андрей Белоусов, снимка: Кремъл

Президентът Владимир Путин е предложил Сергей Шойгу да бъде сменен като министър на отбраната на Русия от изпълняващия длъжността първи вицепремиер Андрей Белоусов, съобщи Съветът на федерацията. Смяната на дългогодишния министър идва две седмици след ареста на заместника на Шойгу. Зам.-министърът на отбраната на Руската федерация Тимур Иванов е в ареста по обвинение за вземане на подкуп в особено големи размери.

Шойгу е назначен за секретар на Съвета за сигурност на Русия. Коментирайки предложението на президента Путин за номиниране на икономиста Андрей Белоусов за министър на отбраната, говорителят на президента Дмитрий Песков подчерта необходимостта от интегриране на цялостната икономика на сектора за сигурност, особено на министерството на отбраната, в националната икономика. В списъка с кандидати, които Путин е представил за позиции в кабинета, поста си запазва външният министър Сергей Лавров.

„Много е важно да се приведе икономиката на сектора за сигурност в съответствие с динамиката на настоящия момент“, каза Песков пред журналисти, обяснявайки решението на Путин да назначи Белоусов за министър на отбраната.

„По отношение на военния компонент това назначение няма да промени сегашната координатна система; военният компонент винаги е бил прерогатив на началника на Генералния щаб, който ще продължи дейността си и не се предвиждат промени в това отношение“, каза Песков пред журналисти.

Кой е Андрей Белоусов

Андрей Белоусов е руски икономист и държавен служител, роден в Москва на 17 март 1959 година. Завършва с отличие Московския държавен университет през 1981 г., където учи икономика.

От 1981 до 2006 г. Белоусов започва кариерата си като изследовател първо в Централния икономически математически институт на Съветската академия на науките, а по-късно в Института за икономическо прогнозиране на Руската академия на науките.

През 2006 г. е назначен за заместник-министър на икономическото развитие и търговията. През 2008 г. Белоусов става директор на финансово-икономическия отдел на руското правителство. От 2012 до 2013 г. Белоусов заема поста министър на икономическото развитие.

От 2013 до 2020 г. работи като помощник на руския президент по икономическите въпроси. През 2020 г. Белоусов е назначен за първи вицепремиер на Русия и оттогава заема тази позиция.

В качеството си на заместник министър-председател Белоусов се занимава с развитието на основните вектори на социално-икономическото развитие на Русия, координацията на усилията за изпълнение на националните цели за развитие на Русия и завършването на националните проекти, въпросите на единната финансова, кредитна и парична политика и регулирането на финансовите пазари, се казва в биографията му, публикувана от руските медии. От 2022 г. Белоусов ръководи и развитието на високотехнологични транспортни технологии и интелигентни системи за управление.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Кой е Андрей Белоусов, кандидатът на Путин за министър на отбраната, който сменя Шойгу

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!