Румъния и Полша да поемат ПВО на Украйна и да свалят руски ракети, предлагат депутати

Румъния разполага с една система "Пейтриът", която вече функционира, и други три, които трябва да получи от САЩ. Снимка: nato.int

Въпреки западната помощ украинските военни вече изчерпват системите си за противовъздушна отбрана (ПВО), а руските сили напредват в няколко ключови области на фронтовата линия.

Германски депутати одобриха идеята западни „трансгранични“ зенитни подразделения да свалят руски ракети над Украйна, съобщи Welt.

„Това би облекчило тежестта върху украинската противовъздушна отбрана и би им позволило да защитят фронтовата линия“, аргументира се Родерих Кизеветер от Християндемократическия съюз (ХДС), цитиран от вестник „Франкфуртер алгемайне цайтунг“.

Той спомена, че САЩ, Великобритания и Франция са помогнали на Израел да отблъсне ракетната атака на Иран през април, което според него показва, че „участващите държави не трябва непременно да стават“ воюващи страни „в конфликта“.

Агнешка Бругер от партията „Алианс 90/Зелените“ настоя, че „е добре да се разположат системи за противовъздушна отбрана на границите на съседните на Украйна държави, така че западните части на страната също да могат да бъдат защитени“.

„Противовъздушната отбрана на Украйна от Полша и Румъния не трябва да се изключва в дългосрочен план“, заяви колегата на Бругер Антон Хофрайтер.

„Въздушното пространство над украинските гранични райони“ по принцип би могло „да бъде защитено от системи за противовъздушна отбрана, разположени на територията на НАТО“, заяви Маркус Фабер от Свободната демократическа партия.

Предложението дойде, след като Нико Ланге, старши изследовател в Мюнхенската конференция по сигурността, заяви в интервю за Tagesschau, че съюзниците от НАТО трябва да използват „многобройните“ зенитни системи „Пейтриът“, за да свалят „всички руски ракети и дронове“ над Украйна от територията на Полша.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков коментира, че европейците умишлено подклаждат напрежение около ситуацията в Украйна, защото осъзнават факта, че Киев е изправен пред пълен колапс. „Моментът е много важен и, разбира се, това е много провокативно от тяхна страна“, каза Песков.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Румъния и Полша да поемат ПВО на Украйна и да свалят руски ракети, предлагат депутати

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!