Руснаците настъпват към Харков, украински бойци се предават направо на фронтовата линия

Украинските сили отстъпват, на места частите им са обкръжени

Започналата вчера руска офанзива не спира. Така руското министерство на отбраната официално обяви освобождаването на редица населени места. От фронтовата линия идват съобщения за предаващи се украински войници.

„В резултат на настъпателни действия подразделенията на групата войски „Север“ освободиха населените места Борисовка, Огурцово, Плетеневка, Пилная и Стрелечья в Харковска област. Те разгромиха живата сила и техниката на 23-та, 43-та механизирани бригади на Украинските въоръжени сили, на 120-а, 125-а бригади за териториална отбрана и на 15-ти граничен отряд на украинската гранична служба в районите на селищата Волчанск, Веселое, Глубокое, Нескучное и Красное в Харковска област“, ​​се казва в изявление на руското военно ведомство.

Военният наблюдател Юрий Подоляка посочва, че това не са всички освободени селища.

„Това е нещо, което вече е наше, стоманобетонно и, както показва практиката, поне за ден. Всъщност това са нашите вчерашни постижения... Пак казвам, ситуацията е в много силна динамика (добре за нас)“, смята Подоляка.

В подкрепа на думите му може да се каже, че едва днес руското министерство на отбраната съобщи за освобождаването на село Керамик (район Очеретино), чиято загуба бе призната от украински източници преди дни.

На свой ред Телеграм каналът „Два майора“, свързан с Граничната служба на ФСБ, съобщава в своя репортаж от 12.00 часа, че „през нощта напредъкът е възлизал на 2-3 км“, а на сутринта щурмовите операции са продължили.

„Нашите войски прочистват покрайнините на селото Липци, на другото направление въоръжените сили на Украйна са обкръжени, крият се в мазета, блокирани на опорни точки, настъплението на руските въоръжени сили не спира. Войниците на въоръжените сили на Украйна се предават.

Във Волчанск се получава информация, че от сутринта руските въоръжени сили са нанесли масово поражение на позициите на противника в района с помощта на РСЗО. В града се чува работата на стрелково оръжие и се получава откъслечна информация за действията за улавяне на вражеската група във Волчанск в клещи. Основният път за евакуацията му беше прекъснат - през нощта ракета Х-38МЛ разруши язовирната стена през Северски Донец", се казва в публикацията.

Украински ресурси публикуват снимки на руска техника на групировката "Север" с нов идентификационен знак.

Телевизионният канал „Северен вятър“, който се поддържа от военната групировка „Север“, настъпваща в Харковско направление, публикува ново видео с поредната група предадени офицери от въоръжените сили на Украйна.

„В посока Харков друга група украински войници се предадоха доброволно. По време на настъпателните операции на Главните сили „Север” девет украински войници направиха правилния избор и се предадоха доброволно. След като бяха в безопасност, украинците разказаха на бойците, воюващи за режима в Киев, как да останат живи“, гласи описанието на видеото.

Освен това се отбелязва, че друг пленник „е бил взет в северните покрайнини на Волчанск“. 

Превод и редакция: Епицентър.БГ

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Руснаците настъпват към Харков, украински бойци се предават направо на фронтовата линия

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!