"Велт": България и още седем страни от ЕС са против двустранни споразумения за сигурност с Киев

Осем страни от ЕС отказват да сключат двустранни споразумения с Киев със задължения за сигурност. Това са България, Унгария, Кипър, Словакия, Хърватия, както и неутралните Австрия, Ирландия и Малта, пише вестник Welt am Sonntag, позовавайки се на поверителни данни на ЕС, съобщава ТАСС.

Според изданието Турция и Швейцария, които не са членки на Европейския съюз, също не искат съответни двустранни споразумения с Украйна. Досега само седем европейски държави са предоставили на Киев двустранни ангажименти в областта на сигурността: Дания, Финландия, Франция, Германия, Италия, Латвия, Финландия, Холандия и Франция.

По-рано Welt am Sonntag съобщи, че Европейският съюз е съгласувал проект за „обещания“ в областта на сигурността и в момента Брюксел го обсъжда с Киев. Както пише изданието, три неутрални държави (Австрия, Ирландия и Малта) през последните месеци настояха ЕС, за разлика от отделните държави от общността, да даде на Киев само обещания, но не и гаранции. От гледна точка на тези страни това налага по-малко задължения на ЕС, отколкото в случая с гаранциите.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: "Велт": България и още седем страни от ЕС са против двустранни споразумения за сигурност с Киев | Glasove.com

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!