Тест и БГ цени на новата Dacia Duster (ВИДЕО)

Радослав Славчев, Fakti.bg

Малага, Испания. Екип на mobile.bg от мястото на събитието.

Третото поколение на Duster е факт от съвсем скоро, а ние дори успяхме да изпробваме възможностите му. Какви са впечатленията ни от новия модел, ви разказваме сега. Започваме с една интересна информация, която от Dacia споделиха по време на динамичното представяне на модела.

Dacia посочва, че от 2010 година до сега е успяла да продаде около 2.4 милиона екземпляра от Duster. Според изчисленията, това прави по около 500 на ден... Впечатляващо, нали? Сега, както вече стана ясно, на ход е третото поколение на модела, за което без колебание можем да кажем, че е най-доброто.

Плюсове и минуси

Ако трябва да систематизираме впечатленията си с няколко думи, то основните достойнства на автомобила са: изключителен интериорен и екстериорен дизайн, отлична ефективност на двигателите, особено на хибрида и факта, че това е един практичен и много удобен автомобил, както на пътя, така и извън него.

Тест и БГ цени на новата Dacia Duster (ВИДЕО) - 2

Естествено, като всяка друга кола, и тази си има недостатъци. Но въпреки ценовия сегмент, в който се позиционира румънската марка, ние открихме само два, като първият е едва доловим, а вторият е съобразен с цената на автомобила. Основните минуси на модела са: леки аеродинамични шумове при скорост от над 130 км/ч и по-твърда пластмаса в салона.

Какво ново?

Това е изцяло ново поколение на Duster, с цялостно преосмисляне и на екстериора, и на интериора, като е използван най-новия дизайнерски език на Dacia. В модела са включени повече рециклирани материали, като 20 процента от всички пластмаси по колата идват от рециклирани източници. Поради тази причина тъмната външна пластмасова защита има интересен "пъстър" ефект, който Dacia нарича Starkle.

На всичкото отгоре Duster преминава от морално остарялата B платформа на Renault-Nissan към много по-модерната нова CMF-B архитектура, която дава възможност за нови опции за задвижване (като хибрида), подобрено управление и същата уникална проходимост в леки пресечени местности.

Тест и БГ цени на новата Dacia Duster (ВИДЕО) - 3

Новият Duster също се възползва от една иновация на марката, която румънците наричат YouClip и която ви позволява да закупите удобни аксесоари, които са закрепени към универсални точки за захващане. Такива има няколко, разположени в салона, а опциите на YouClip включват неща като допълнителни поставки за чаши, поставки за телефон, закачалки за дрехи.

Гамата от добавки InNature на марката Dacia включва в новия Duster неща като добре изглеждащ и доста здрав багажник на покрива и специфична версия на познатия Sleep Pack, която се побира в багажника на Duster и с няколко елементарни манипулации се превръща в пълноценно легло за двама.

Тест и БГ цени на новата Dacia Duster (ВИДЕО) - 4

Нива на оборудване

Има четири спецификации, от които можете да избирате Duster: начално ниво Essential, средно ниво Expression и две топ версии - Extreme и Journey. Още от нивото Essential се вижда, че Duster разполага с всички основни неща (включително новия и задължителен комплект за безопасност), както и с релси на покрива, задни сензори за паркиране и държач за смартфон вместо централен екран на информационно-развлекателната система.

Expression добавя 17-цолови алуминиеви джанти, дигитален инструментален панел, 10.1-инчов централен инфоразвлекателен екран с безжични Apple CarPlay и Android Auto, както и задна камера за паркиране. След тези нива обаче идват горните две, които Dacia смята за своите най-добри версии. И това твърдение е напълно вярно, а още по-любопитно е, че според проучванията, около 80 процента от купувачите на Duster избират топ оборудване, така че този път румънците са решили да предложи две такива, които имат сходна технология, но различен дизайн.

Extreme е по-познатият от високите нива на оборудване на новия Duster, включващ масивни 18-цолови джанти, гумени стелки, климатроник, надстройка на информационно-развлекателната система, която добавя навигация и медни екстериорни и интериорни акценти. Journey е новото предложение, което е по-малко офроуд ориентирано и набляга на повечето технологии. При него са налични електрическа ръчна спирачка, безжично зарядно за телефон, 3D звукова система и др.

Двигатели

Тест и БГ цени на новата Dacia Duster (ВИДЕО) - 5

Що се отнася до двигателите за нашия пазар, то можем да избираме от 1.2-литров турбо бензинов трицилиндров TCe двигател с мощност 130 конски сили или двугоривен с мощ от 100 коня, но със суперизгодното от финансова гледна точка LPG гориво (фабрична газова уредба на пропан-бутан). Третото предложение, което е ново за Duster е хибриден силов тракт. Предвид особеностите на нашия пазар предполагаме че най-търсен ще е Bi-Fuel агрегатът, работещ на LPG и бензин, но иначе, най-ефективен, най-мощен и най-технологичен е хибридът.

Тест и БГ цени на новата Dacia Duster (ВИДЕО) - 6

Моделът TCе e със 130 к.с., както и този на газ Eco-G се предлага само с шестстепенна механична трансмисия, но пък при първия може да се избира между предно и 4х4 задвижване. Хибридът, който е нов за Duster, но не е нов за Dacia или Renault Group, предлага автоматична трансмисия, но пък само предно предаване. Иначе хибридната система е същата, която наскоро беше въведена в Jogger и обозначена като E-Tech Hybrid задвижване на доста от моделите на Renault, сред които са Clio, Captur и Arkana.

Интериор

Новият Duster изглежда солиден и утилитарен отвътре, както сме свикнали да виждаме този модел, но този път е и доста стилен. Все пак се усеща, че е създаден за определена цена, но по не толкова очевиден начин, което прави усещането от интериора много по-лесно хапче за преглъщане. С други думи, както вече споменахме в началото, недостатъкът е свързан с по-твърдата пластмаса в салона. Тя обаче изглежда добре, сглобката е на високо ниво и в салона няма никакви паразитни шумове и скърцания. Вътрешността на Duster освен стилна е и много практична. Кутии за вещи с всякакви форми и размери са разпръснати навсякъде, а модерното излъчване идва от цифровото табло с инструменти, които са ясни и лесни за четене, с няколко дребни детайла и графики, които можете да промените по ваш вкус.

Тест и БГ цени на новата Dacia Duster (ВИДЕО) - 7

Също така е интересно, че Dacia е поела по свой път с инфотейнмънт системата на централния екран (за версията Expression и нагоре). Вместо да използва OpenR системата на Renault, базирана на Google, тук технологията е собствена с много ясни и прости графики, сравнително бързи отговори и лесно за навигиране меню.

Тест и БГ цени на новата Dacia Duster (ВИДЕО) - 8

Багажникът е по-голям от преди, но задното пространство не страда от това. Има достатъчно място за главите на пасажерите на втория ред, като само най-високите възрастни пътници могат да усетят лек дискомфорт, причинен от мястото за краката - особено ако са зад по-високи шофьори.

Тест и БГ цени на новата Dacia Duster (ВИДЕО) - 9

Що се отнася до шофьорското място, то, според нас, това е първата Dacia, която има перфектните настройки за водача. Предишните модели на Duster нямаха достатъчна опора за бедрата и за гърба на седалките, като се характеризираха и с неоптимални места за поставяне на краката. Но тук - ура, всичко е оправено.

Тест и БГ цени на новата Dacia Duster (ВИДЕО) - 10

Ходови характеристики

Този трицилиндров TCe, на който скептиците няма да погледнат с добро око, всъщност се усеща като повече от достатъчен за сравнително леката конструкция на Duster. Той е доста динамичен за своята мощност - нещо, което трицилиндровите двигатели на други производители на автомобили до голяма степен не успяват да постигнат. Тук единствената опция за трансмисия е шестстепенна механична, но можете да я имате със задвижване на две или четири колела. Ръчното превключване е малко неравномерно и пролуките между първа/трета/пета и втора/четвърта/шеста се усещат близо една до друга, но това е нещо с което се свиква бързо. Съединителят пък е лек и отделя хем бързо, хем плавно.

Междувременно Duster Hybrid се възползва и страда от същите големи предимства и странни недостатъци, които имат други автомобили, използващи същото задвижване. Например, изминахме около 120 километра с хибридния модел и останахме с почти пълен резервоар гориво. Въпреки многото хълмисти, криволичещи селски пътища и високоскоростното шофиране по магистрала, датчикът на горивото изобщо не беше мръднал и прогнозираният пробег на колата от около 800 километра също не се промени много. Хибридът е плавен и тих при ниски скорости, като целта на системата е да държи двигателя изключен в града колкото може повече - и тя го прави. Хибридът е и единствената ви опция ако искате Duster автоматик.

За любителите на пресечената местност Dacia е положила доста усилия да инжектира допълнителна здравина и проходимост в и без това отличната 4×4 система. Освен новите режими на задвижване чрез контролер на централната конзола (кал/пясък, сняг и офроуд, който заключва предаването на мощността на 50/50 отпред/отзад), моделите с 4×4 са малко по-високи и се възползват от впечатляващи ъгли на атака, както на изкачване, така и на спускане.

Офроуд технологиите в по-високите нива на оборудване включват предна камера, за да виждате над стръмни хълмове, и дори с ръчна скоростна кутия, включването на предавка ще позволи на колата да пълзи при спускане и дори да изкачва хълмове, без да спира и без да се налага да подавате газ или да използвате спирачка. Без да ви отегчаваме със сухи цифри за клиренс, междуосие, следа и ъгли на атака, ще кажем, че според нас Duster е най-проходимият кросоувър в този клас. Разбрахме го след продължително преминаване по доста трудното офроуд трасе, което от компанията бяха подготвили.

Въпреки тези отлични добавки, асфалтът все още е мястото, където повечето купувачи на Duster ще прекарват по-голямата част от времето си – и тук също ще отбележим очевидния напредък. Duster се държи доста "спретнато", управлението – комуникирано с водача чрез почти шестоъгълен дизайн на волана - е достатъчно директно и този волан се втвърдява по правилния начин и в точното време, колкото по-бързо се движите. И, независимо от размера на колелата, возията е плътна и стегната.

Но цената за красивия външен вид на колата води след себе си и още един недостатък, за който споменахме по-горе. Предното стъкло не е много полегато, а "тъпата" предница на автомобила също не е от полза, когато става въпрос за шума от вятъра. С други думи при магистрална скорост в купето се долавят слаби аеродинамични шумове. Иначе шумоизолацията от пътя и от двигателния отсек е на отлично ниво.

Заключение и цени

Така наречените "хардкор" фенове на модела ще бъдат изненадани приятно от двигателя 1.2 TCe, както и от Eco0G версията с фабрична газова уредба. Въпреки предразсъдъците за тези мотори динамиката им е добра, икономичността също. Тези версии ще бъдат абсолютно достатъчни за повечето от феновете на модела. Ефективността на Duster Hybrid, по-високата мощност, автоматичната трансмисия и комбиниран разход от четири на сто обаче са все неща, които ще са притегател за една нова група, която най-вероятно ще се присъедини към верните фенове на модела, защото те ще се почувстват доста по-добре отколкото в много от преките конкуренти на Duster.

Тест и БГ цени на новата Dacia Duster (ВИДЕО) - 11

Както при предишните поколения, новият Duster е кола, за която чувствате сякаш сте похарчили пари разумно, с допълнителния бонус, че новият идва опакован с доста по-добър дизайн. Интериорът е спретнат, силовите агрегати са модерни и ефективни, държи се много добре на пътя и успява да се справи впечатляващо добре извън него. Багажникът е по-голям от преди, а технологиите, които предлага, са полезни и ненатрапчиви. И докато първите Duster-и се избираха основно заради цена, то тук вече има и нещо повече. Много повече.

Тест и БГ цени на новата Dacia Duster (ВИДЕО) - 12
Тест и БГ цени на новата Dacia Duster (ВИДЕО) - 13

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Тест и БГ цени на новата Dacia Duster (ВИДЕО) ᐉ Новини от Fakti.bg - Авто | ФАКТИ.БГ

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!