Внимание! Ето какъв ужас и красота ни очаква със зловещите геомагнитните бури днес и утре!

От американското Управление за атмосферни и океанографски изследвания предупредиха, че са възможни смущения на електрическите мрежи, на сателитната навигация и джи-пи-ес технологиите.

Медици предупреждават, че здравословно по-уязвимите хора могат да изпитат неразположения. Бурята е от 5-та степен и въздействието ще се усеща до края на почивните дни. Екстремното явление, обаче, донесе удовлетворение на „ловците на северни сияния“.

В различни части на света тази нощ имаше внушителни нощни спектакли в небето.

“От 5 часа сутринта на 8 май до 12 часа на обяд на 9 май на Слънцето се случиха 4 изригвания от клас „Х“ и 8 изригвания с мощност по-голяма от „М4“. Това е рекордна поредица от изригвания за няколко десетилетия! Освен това, повече от половината изригвания са генерирани от група петна, разположени близо до центъра на слънчевия диск (AR3664), а самите изригвания са придружени от емисии, които са насочени към Земята! Съдейки по моделите, които са изчислени, като се вземат предвид тези емисии, в нощите на 10/11 май и 11/12 май Земята ще преживее серия от силни геомагнитни бури. Плътността на слънчевия вятър в района на нашата планета ще скочи до 100 частици на 1 кубичен см, а скоростта на слънчевия вятър се очаква да бъде на ниво от 900 км/сек! Това може да доведе до изключително силна буря от ниво G5 (това е максималната стойност!), а стойността на Kp-index може да бъде „9“! При такива стойности на смущението на геомагнитното поле може да се очаква северно сияние до ширина 40 градуса. северна ширина.”

Муси Дачева

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Внимание! Ето какъв ужас и красота ни очаква със зловещите геомагнитните бури днес и утре! - Би Нюз - Топ новини от България

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!