Бивш съветник на Борис Джонсън: Урокът, който дадохме на Путин, е че сме група клоуни

Великобритания и нейните съюзници са били подмамени да подкрепят „корумпирана, мафиотска държава“ в Украйна и да влязат във война на изтощението срещу партньорството между Москва и Пекин, заяви Доминик Къмингс, бивш съветник на британския министър-председател.

Дългогодишният политически стратег на торите ръководеше кампанията „Гласувай за напускане“ за Брекзит и беше един от ключовите помощници на тогавашния британски премиер Борис Джонсън до оставката му през ноември 2020 г.

„Никога не трябваше да влизаме в цялата тази глупава ситуация“, заяви Къмингс в интервю за INews, коментирайки пълната подкрепа на Лондон за Киев. „Цялата тази украинска корумпирана мафиотска държава на практика измами всички ни и в резултат на това всички ще бъдем прецакани“, каза той.

Западните санкции са „по-скоро катастрофа“ за ЕС, отколкото за Русия, повишавайки разходите за живот, като същевременно тласкат Москва и Пекин по-близо едни до други, според Къмингс. Всичко, което Западът успя да направи, е да влезе във война на изтощението с Русия, „която ние тласнахме към съюз с най-голямата производствена сила в света“.

Къмингс също така обърна внимание на аргумента, че на руския президент Владимир Путин трябва да бъде „даден урок“ за нахлуването в съседна държава. „Урокът, който дадохме на Путин, е, че сме група тотални шегаджии“, каза той. „Искам да кажа, че Путин вече знаеше това преди войната. Но това го подчерта и го показа на целия свят каква група клоуни сме“, добави политикът.

Между режима на санкции и опитите на САЩ да конфискуват замразени руски активи Западът насърчава появата на алтернативни глобални финансови системи, обясни той.

Къмингс разкритикува бившия премиер Борис Джонсън – с когото вече не разговаря – за това, че използва конфликта в Украйна за „разиграване на своите Чърчилови фантазии“, както и парламента, който „преглътна всичките му тотални глупости за Украйна и всъщност го прие сериозно“.

Джонсън беше ключовата фигура, която е убедила Киев да отхвърли мирното споразумение с Русия през април 2022 г., според главния украински преговарящ в Истанбул Давид Арахамия, ръководител на парламентарната група на партията на Володимир Зеленски „Слуга на народа“.

Бившият премиер отрече ролята си в провалянето на преговорите, наричайки тези твърдения „пълна глупост и руска пропаганда“. Той обаче потвърди, че е казал на Зеленски, че Обединеното кралство ще го подкрепи „хиляда процента“ и че всяка сделка с Москва ще бъде лоша.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Бивш съветник на Борис Джонсън: Урокът, който дадохме на Путин, е че сме група клоуни

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!