Хиляди протестиращи се събраха в центъра на Ереван: дадоха 1 ч. на премиера да подаде оставка

Снимка: X/Twitter

Десетки хиляди протестиращи се събраха в центъра на арменската столица Ереван. Те се противопоставят на отстъпването на арменски територии на Азербайджан като част от делимитацията на границата (определяне на положението на държавната граница между съседни държави) и дадоха ултиматум на премиера Никол Пашинян да подаде оставка в рамките на един час.

Видеа, публикувани в социалните мрежи, показват мащабен антиправителствен митинг в центъра на Ереван. Събралите се на площад „Република“ чакат изтичането на срока, който лидерът на протеста архиепископ Баграт Галстанян даде на Никол Пашинян за оставката му от поста министър-председател на страната. На Пашинян беше даден час, за да вземе решение, който изтича в 19:40 часа местно време.

Архиепископ Баграт Галстанян направи изявление, настоявайки Никол Пашинян да подаде оставка от поста министър-председател на Армения в рамките на един час.

„Готов съм да се срещна и да обсъдя всички условия за тръгване в рамките на 1 час. Вие вече нямате никаква форма на власт в Република Армения“, каза Баграт Галстанян.

Присъстващите на митинга журналисти оценяват броя на хората, които са се събрали, на 50 000 души. Те посрещнаха с аплодисменти думите на архиепископа и скандираха „Пашинян, предател!“ и „Пашинян, махай се!“.

Баграт Галстанян започна речта си с химна на Армения. Гражданите, събрали се на площада, пяха заедно с него. Химнът беше последван от молитва. Лозунгът на митинга е „Арменец, Армения, родина и Бог“.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Хиляди протестиращи се събраха в центъра на Ереван: дадоха 1 ч. на премиера да подаде оставка

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!