Путин се закле като президент на Русия! Западът не отиде, но следеше зорко на живо инаугурацията

Руският президент Владимир Путин положи клетва за нов шестгодишен мандат, предаде Ройтерс. Путин пристигна от кабинета си в Кремъл с чисто нова електрическа лимузина Аурус, руско производство.

На официална церемония в Москва председателят на Конституционния съд Валерий Зоркин му връчи символите на президентската власт, включително президентския знак – златен Георгиевски кръст с изображение на герба на Руската федерация и девиза „Полза, чест и слава“ на златна верижка.

„Ню Йорк Таймс“: Редки издания на Пушкин са откраднати от библиотеките в цяла Европа

Церемонията по встъпване в длъжност не беше уважена от представителите на САЩ и много европейски държави заради продължаващата война в Украйна, но Франция изпрати своя посланик и така разцепи западния бойкот. Актрьорът бе голямата звезда от Америка.

Това е петият мандат на Путин като президент, напомня ТАСС. Двата му първи мандата бяха с продължителност по четири години, а след гласувани поправки в конституцията на Русия, те станаха шестгодишни.

Първият си шестгодишен мандат Путин започна през 2012 г., а втория – през 2018 г.

След нови промени в конституцията през 2020 г. той успя да се кандидатира за изборите тази година, които спечели с рекорден резултат – 87,28% от гласовете.

Започналият днес мандат ще приключи на 7 май 2030 г.

“Ние сме единен и велик народ и заедно ще преодолеем всички препятствия, ще реализираме всички наши планове, заедно ще победим“, каза Путин, след като положи клетва.

Новият мандат на Путин, който вече е на власт от близо четвърт век и е най-дългогодишният лидер на Кремъл след Йосиф Сталин, изтича едва през 2030 г., когато по конституция той ще има право да се кандидатира за президент.

Путин използва първите мигове от петия си мандат, за да благодари на „героите“ от войната си в Украйна и за да изрази възмущението си от Запада. Русия „не отказва диалог със западните държави“, каза той. „Изборът е техен – дали възнамеряват да продължат да се опитват да сдържат Русия, да продължат политиката на агресия, непрекъснатия натиск върху страната ни в продължение на години, или ще потърсят път към сътрудничество и мир“, допълни Путин, цитиран от АП.

В началото на новия мандат руското правителство обикновено се разпуска, за да може Путин да назначи нов министър-председател и кабинет.

Путин издаде указ старото правителство да продължи да действа до избора на ново.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Путин се закле като президент на Русия! Западът не отиде, но следеше зорко на живо инаугурацията - Би Нюз - Топ новини от България

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!