Адвокат Лена в огледалния свят на „Ала-бала“

Аферата „Коралгейт“ поставя под въпрос доколко е морално Бориславова да продължава да бъде действащ адвокат

Автор: БЛИЦ

„Ала-бала“ явно е универсалната формула, по която ключови фигури в „Продължаваме промяната“ решават належащи и притискащи ги въпроси. Не ти стигат гласове на изборите – правиш „ала-бала“ с президента и машините и се дореждаш до второто място.

Трябва ти да си присвоиш НПО, което е люпилня с кадри на умно-красивитета в България – правиш „ала-бала“ с подписа на десетина души. Малко copy, малко paste и верен човек се озовава на правилната позиция.

Това става ясно от последната афера „Коралгейт“, която гръмна малко преди Великден, като разкритията за нея дойдоха точно от хората, били доскоро сред най-близките съмишленици на Кирил Петков и верния му юрист-архангел и мастър на фотошопа Лена Бориславова.

За забравилите ще напомним, че стана ясно, че са подправяни документи на сдружението "Да запазим Корал", за да може Кирил Петков да излезе от Управителния съвет и да стане служебен министър на икономиката, като същевременно продължава да държи под контрол организацията.

Според наличната информация Бориславова дори е подавала неистински документи с електронния си подпис в Агенцията по вписванията. Всъщност в предишния случай – когато изтекоха записите от тайната сбирка на ПП, на която си признават, че без шашма трудно правят 7% изборен резултат, информацията пак дойде от „вътрешен човек“, който изтипоса уличаващите записи в публичното пространство.

Сред замесените е и името на бившият парламентарен шеф от ПП Никола Минчев, който с половин уста отрича да е участвал в измамата, но това тепърва ще се установява.

Медийни проверки показаха, че под вещите ръце на юзър, ползвал компютъра на Лена Бориславова посред нощ в адвокатската кантора, е успял да подправи не само подписите на участващите в „Да запазим Корал“, но дори и тези на бившия премиер Николай Денков и едно от парламентарните остриета на ПП – Венеция Ангова.

На последната в бързината дори е сложено ЕГН-то на Петков, но това са подробности, които не трябва да смущават промянаджиите по пътя към по-върховната цел, която са си поставили – пълно овладяване на държавата.

На този фон искането Лена Бориславова и Никола Минчев да бъдат обект на образуване на дисциплинарно производство с оглед на изнесените данни за закононарушения, свързани с подправяне на подписи и фалшифициране на документи, е съвсем естествено. Медиен сигнал с това настояване вече е подаден до Софийската адвокатска колегия (САК) и до Висшия адвокатски съвет (ВАС).

В сигнала до ВАС и САК се напомня и, че Лена Бориславова и Никола Минчев са вписани като адвокати в Софийска адвокатска колегия с протокол от 2016 г. и 2017 г. В същото време в прокуратурата се води досъдебно производство за извършено документно престъпление по случая и затова от медията, подала сигнала, настояват Софийската адвокатка колегия и Висшия адвокатски съвет, освен да проверят казуса, да отговорят на допълнителни въпроси като дали Бориславова и Минчев в момента са с активни адвокатски права, подавани ли са други сигнали срещу тях и какви действия ще предприемат колегиите след публичното обявяване на информацията по аферата.

В закона за адвокатурата впрочем има поне един текст, предвиждащ налагането на дисциплинарна отговорност именно за простъпки като тази на Лена Бориславова.

Така например, в чл. 132, т.10. е записано, че дисциплинарно нарушение, заради което извършителят подлежи на изхвърляне от гилдията, е „уронване на престижа и достойнството на професията и нарушаване на професионалната етика и морала“. Което, както и да го погледнем, напълно описва стореното от Бориславова, дръзнала да подправя документи и да фалшифицира цели общи събрания.

Редица юристи впрочем вече се обединиха около твърдението, че с действията си тя не просто е извършила нарушение, но ако се докажат в съда – те представляват престъпление по чл. 309 от НК: “който сам или чрез другиго състави неистински частен документ или преправи съдържанието на частен документ и го употреби, за да докаже, че съществува или не съществува или че е прекратено или изменено някое право или задължение, или някое правно отношение, се наказва за подправка на документ с лишаване от свобода до две години.“

„Случаят с Лена Бориславова е точно такъв. Тя е копирала подписите на различни лица от други документи и ги е поставила на различни места, използвайки технически умения, без да има представителна власт! Това е така, защото документните престъпление не са резултатни престъпления! Те са формални престъпления.

Довършени със самия факт на извършването им – без въобще да е нужно настъпването на вреди. И за да е ясно дори за “юристите“ на “Дневник“, ще дадем пример: Същото е и при престъпленията срещу транспорта – шофиране в пияно състояние! И при тях няма нужда да има настъпила вреда – убит човек или причинена катастрофа.

Те са довършени със стартирането на двигателя на автомобила от лице употребило алкохол със съдържание на алкохол в кръвта 1.2 промила на хиляда. Ако има настъпили вреди, то тогава ще има друг вид престъпление! Същото е при документните престъпления, уважаеми (не)юристи от Дневник!“, коментира в своя публикация юристът Росен Димов. Мнението му се допълва и от доскорошния зам.-шеф на ВАС адвокат Людмил Рангелов.

„Ако приемем, че е знаела, че не са верни, законът предвижда лишаване от свобода до 3 г. Тъй като г-жа Бориславова не е осъждана, а едно такова действие не причинява имуществени вреди, санкцията би могла да бъде административно наказание глоба от 1 000 до 5 000 лв…

Управителят на сдружение "Да запазим Корал" е показал пълномощно, а той никога не е попълвал такова, ако Бориславова, на основата на това пълномощно, е извършила последващи действия, тогава очевидно е знаела, че става дума за документи с невярно съдържание", обясни в ТВ интервю адвокат Рангелов. Той коментира и моралната страна на случая: "Моралният аспект в политиката винаги е много важен, но не и за нашите ширини и обичаи".

А университетският преподавател и доцент д-р по конституционно право Борислав Цеков най-добре описа случващото се: "Сутрин вече първо проверявам в "Държавен вестник" дали Ленчето не е подправила Конституцията, и чак след това пия кафе. Това са новите измерения на правната несигурност. Времена...“.

В тия времена на „ала-бала“, в които всеки може да се окаже документно „подписан“ от архангели на правото и фотошопа като Лена Бориславова, всъщност никой няма как да е сигурен в нищо. Като в един чуден огледален свят, в който новият морал е равен на фалшификация, а „ала-бала“ е просто инструмент, който се ползва с лекота и … без угризения.

В случая обаче мишената са законите и самото право, а под въпрос – авторитета на цяла гилдия професионалисти, призвани да го пазят и защитават. И е крайно време да се намесят и произнесат по скандала с фалшифицираните от Лена Бориславова документи. В противен случай рискуват петното от скандала да се лепне върху всички тях. 

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Адвокат Лена в огледалния свят на „Ала-бала“

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!