Европа се разцепи за днешната инаугурация на Путин

Би Нюз

Кремъл покани в последния момент европейските държави за днешната церемония по встъпването в длъжност на новоизбрания стар президент Владимир Путин. Неочаквано държавата с най-агресивните намерения към руснаците заради войната в Украйна прие поканата и днес Франция ще изпрати свой представител в Кремъл. Единствена от целия ЕС.

Франция “предаде четата” и ще изпрати посланика си в Москва на днешната церемония по встъпване в длъжност на руския президент Владимир Путин за следващия му шестгодишен мандат, съобщи днес френски дипломатически източник. Германия, напротив, каза, че няма да бъде представена на събитието, предаде Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че решението на Париж предполага потенциално разцепление западния лагер, след като няколко държави, включително Естония, Латвия и Литва, решително се противопоставиха да дадат на Путин каквато и да било форма на легитимност и така потенциално да подкопаят усилията на Украйна във войната ѝ с Русия.

Полският посланик също няма да присъства на церемонията, предаде ТАСС.

Украинското министерство на външните работи призова днес международната общност да не признава Путин за демократично избран и легитимен президент на Русия, като се аргументира, че няма правни основания за това, съобщи Ройтерс.

Путин спечели с рекорден резултат на изборите през март, затвърждавайки и без това здравия си контрол над властта, отбелязва Ройтерс. Вотът бе произведен едва няколко седмици след като най-изтъкнатият му опонент Алексей Навални почина в затвора. Западните правителства осъдиха преизбирането като нечестно и недемократично.

„Франция ще бъде представена от посланика си в Русия“, съобщи френският дипломатически източник. Той допълни, че Париж е осъдил фона на потисничество, на който се е провел лишеният от истински избор вот, както и организирането му в украинските територии, окупирани от Русия, което Франция смята за нарушение на международното право и на Устава на ООН.

Френско-руските отношения се влошиха през последните месеци, след като Париж засили подкрепата си за Украйна. Миналата седмица президентът Еманюел Макрон не отхвърли възможността за изпращане на войници в Украйна, заявявайки, че ще приеме това за реална възможност в случай, че Русия пробие украинския фронт и Киев поиска подкрепа.

Германия заяви, че няма да изпрати представител на церемонията по встъпване в длъжност на Путин. Балтийските държави, които нямат представители в Москва, също категорично отхвърлиха възможността да присъстват на церемонията.

Двама европейски дипломати заявиха, че не очакват САЩ да изпратят представител по случая, макар и Вашингтон да не е давал публични коментари по въпроса.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Европа се разцепи за утрешната инаугурация на Путин - Би Нюз - Топ новини от България

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!