Кабинетът реши да има детска болница, но частна, премиерът разпореди да се отмени решението

Димитър Главчев, снимка: МС

Служебният министър-председател Димитър Главчев разпореди да бъде отменено приетото вчера  решение за създаване на частна „Многопрофилна болница за активно лечение „Мама и Аз“ в София. Ще бъде потърсена отговорност от хората, внесли решението за разглеждане от Министерския съвет. Ако докладът за отмяна на решението не бъде депозиран днес от министъра на здравеопазването, премиерът Главчев ще предложи на президента Румен Радев министърът на здравеопазването Галя Кондева да бъде освободена от поста. Това се казва в прессъобщение на Министерския съвет.

Съгласно представената проектна документация инвеститорът „Търговска лига – Глобален аптечен център“ АД има намерение да създаде лечебно заведение за болнична помощ „Многопрофилна болница за активно лечение „Мама и Аз“ на територията на София. Лечебната дейност ще се реализира по 39 медицински специалности, в 30 клиники и отделения с общо 413 легла, отделения без легла и лаборатории за диагностика и лечение на лица както от 0 до 18 години, така и над 18-годишна възраст.

В решението на кабинета се посочва, че за построяването на „Многопрофилна болница за активно лечение „Мама и Аз“ инвеститорът разполага с достъпен имот на комуникативно място. Предвижданата инвестиция е в размер на 120 млн. лева, средства от търговската дейност на инвеститора, както и средства от банкови институции.

В рамките на процедурата по Закона за лечебните заведения е получено и становище от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), според което се счита за възможно финансирането на заявените дейности в периода на тяхното реализиране в рамките на утвърдените от Надзорния съвет на НЗОК финансови параметри на лечебното заведение за сключване на договор с НЗОК.

Ден след решението на правителството служебният премиер Димитър Главчев обяви, че то ще бъде отменено. Това се случи, след като президентът Румен Радев разкритикува остро действията на служебното правителство.

„Вчера служебното правителство изненадващо взе решение да одобри създаването на частна детска болница в София. Здравеопазването, особено детското, трябва да се развива като държавен приоритет, а не като нечий бизнес. Затова по време на служебните правителства, за които носих отговорност като президент, бяха отбити всички лобистки опити за приватизиране на детското здравеопазване“, написа Румен Радев във Фейсбук.

„Служебното правителство с премиер Гълъб Донев осигури терен за изграждането на Национална детска болница, изготви подробен устройствен план и осигури съдействието на Европейската инвестиционна банка за изграждането. За съжаление, впоследствие темата бе игнорирана, а днешното служебно правителство вместо да придвижи напред този проект, способства за превръщането на една общественозначима кауза в частна и за затвърждаване на практиката здравеопазването да работи на принципа на печалбите, а не в обществена полза“, заяви президентът.

„Призовавам правителството да преосмисли взетото решение за създаването на частна детска болница, а народните представители да упражнят контрола върху действията на изпълнителната власт, за който поеха отговорност“, каза държавният глава.

След неговия призив по темата се включи Делян Пеевски. „Призовавам служебното правителство незабавно да отмени решението си за изграждане на частна детска болница, взето във вторник. Недопустимо е държавата да абдикира от главната си отговорност – опазване на здравето и живота на децата. Българските граждани трябва да научат кой подведе Министерски съвет да вземе подобно решение и чии лобистки интереси обслужи. Хората трябва да знаят защо и как се вземат решенията, които засягат най-ценния капитал за бъдещето на страната – нашите деца“, написа Пеевски. След критиките Димитър Главчев обяви, че решението ще бъде отменено.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Кабинетът реши да има детска болница, но частна, премиерът разпореди да се отмени решението

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!