Президентът на Хърватия: На дъното на ЕС сме, само България е по-зле

Зоран Миланович, снимка: Фейсбук

Хърватия е на дъното на ЕС, когато става дума за бивши социалистически държави, само България е по-зле, каза хърватският президент Зоран Миланович, цитиран от телевизия N1.

„Не трябва да се примиряваме с това. Като начало Хърватия трябва да е някъде по средата и да мисли как да бъде най-добрата в конкуренция с Унгария, Чехия, а не с Дания и Швеция, за да бъде като Словения, която имаше добро управление и късмета да се развие малко различно от Хърватия през последните 30 години и това е видимо“, каза президентът.

Имаме нужда от децентрализация, добави той. В Хърватия нивото на децентрализация „е жалко и не съществува“. „Нищо не се прави, за съжаление. Не защото човек не знае как, защото има модели, а защото не иска, тъй като това ви коства политическо влияние, рекет и възможност за изнудване… Така че това е изнудване, ще го направите по моя начин и вие ще получите парите”, обясни Миланович.

Времената са други, каза президентът. „Светът се променя, Европа се променя. Младите започват да гласуват. Очакванията са различни, но това, което не се променя, е желанието на хората да живеят добре.”

Той призова хърватите да се възползват максимално от еврофондовете, защото те „няма да идват вечно“.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Президентът на Хърватия: На дъното на ЕС сме, само България е по-зле

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!