Американският обогатен уран не е подходящ за съществуващите ядрени реактори – експерт

Американският президент Джо Байдън обяви, че САЩ са произвели първите си 90 кг обогатен уран. Американците се отказаха от производството на гориво за атомни електроцентрали и плутоний за ядрени бойни глави след разпадането на СССР. Тогава Вашингтон реши, че ще бъде по-лесно и по-евтино да купи всичко това от Русия и европейския концерн Urenco, след което тази индустрия в САЩ беше ликвидирана. От 1992 г. по-голямата част от урана, закупен от операторите на атомни електроцентрали в САЩ, е внос.

През 2022 г. Джо Байдън повдигна въпроса за отказ от закупуването на ядрено гориво от Русия, но се оказа, че това е невъзможно. По това време „Росатом“ произвеждаше около 20% от горивото за американските атомни електроцентрали, а за Urenco увеличаването на капацитета се оказа непосилна задача. Байдън поиска от Конгреса пари, за да се възобнови американското производство.

През последните две години въпреки санкциите делът на руското гориво в американската ядрена енергетика  нарасна до една трета. Повечето от останалия внос е от Европа. Последната, по-малка част, се произвежда от британско-нидерландско-германски консорциум, опериращ в САЩ.

Преди дни Байдън обяви и първите успехи на възраждащата се американска ядрена индустрия.

„Днес мога да обявя, че заводът в южната част на Охайо вече е произвел първите 200 паунда (90 кг) високомощен обогатен уран, а заводът работи за производството на почти един тон до края на годината. Това е достатъчно, за да захранва 100 000 домове в тази страна. Това ще намали зависимостта от вноса на петрол“, заяви американският президент.

Александър Уваров, директор на АНО Атоминфо-Център коментира това изявление: „Нито едно домакинство не може да се отоплява с този уран. Той не е подходящ за производство на ядрено гориво за съвременните реактори.

Атомните електроцентрали използват нискообогатен уран с обогатяване до 5%. А министерството на енергетиката на САЩ съобщи за уран с повишено обогатяване – до 20%. Невъзможно е да се използва този уран в съществуващите атомни електроцентрали. Той е предназначен за реакторите на бъдещето, по които се работи както в САЩ, така и в Русия. Обещаващите реактори сега съществуват само на хартия. Засега единствената сериозна компания, която обяви, че планира да построи такъв реактор, е TerraPower на Бил Гейтс. Поне са избрали конкретно място, където ще се появи този реактор, но все още не са започнали строителството. Този реактор ще се появи в най-добрия случай около 2030 г. и в един екземпляр. Той ще бъде тестван дълго време, преди да бъде пуснат в експлоатация. Следователно уранът, за който говори Байдън, засега ще отиде на склад“, обясни Уваров.

„Росатом“ може да произвежда уран от всякакъв процент обогатяване. Американците все още ще изпитват проблеми със съхранението на уран. Те не разполагат с необходимия брой контейнери за съхранение“, каза експертът. „Правителството нареди производството на 900 кг, но министерството на енергетиката на САЩ вече обяви, че това няма да стане до края на годината. Основната причина е липсата на контейнери, за да се избегнат инциденти с радиация. Преди това само „Росатом“ използваше такъв уран за своите експерименти и само той имаше такива контейнери“, обяви Уваров. Той предположи, че контейнерите за 90-те кг обогатен уран от 20% също вероятно са купени от Русия.

„Те нямат нищо останало от ядрената енергия. Всичко трябва да се преустрои, а това означава години. Докато го построят, всичко ще е остаряло. Следователно фактът, че бизнесът се съгласи да работи само върху технологиите на бъдещето, е естествен“, смята експертът.

„Росатом“ вече експериментира с уран, обогатен с 20%, а сега опитва други обещаващи варианти. САЩ изостават значително от Русия. Някога пионер в ядрената енергетика, САЩ бяха пионер в обогатяването на уран. Съветският съюз първо ги копира, а след това ги настигна. Но Русия успя да запази и развие индустрията, останала от СССР, а САЩ загубиха обогатителното производство“, обясни Александър Уваров.

„След разпадането на СССР усещането, че двете държави вече не са врагове, беше не само в Русия, но и в САЩ. А и защо администрацията на САЩ да отблъсква своите „зелени“ поддържници, които твърдяха, че обогатяването на уран е ужасно нещо? Вашингтон реши, че не се нуждае от „вредно производство“ на своя територия. САЩ затвориха предприятията си и се пренасочиха към покупки от Русия и Европа.

Струваше им се, че е по-удобно да внасят ядрено гориво. За да не загуби технологията, правителството на САЩ отпусна пари за нейното запазване и развитие на USEC, която закупи гориво за американските атомни електроцентрали.

„Но Америка знае не по-лошо от другите как се краде. Всички тези пари са отишли някъде и от технологията не е останало нищо. В резултат на това USEC фалира през 2015 г. Вместо това Centrus Energy Corp. подписа споразумение с правителството за закупуване на гориво от чужбина и ангажира инженери от TerraPower за разработването на реакторите, които са поканени да пресъздадат индустрията от нулата.

Те вероятно ще бъдат наблюдавани по-внимателно за разлика от USEC. Но реакторите не се правят с пари. А парите не знаят как да обогатяват уран. Това се прави от центрофуги и хора. Всяка сума може да бъде дадена, но това няма да накара суперреакторите да се появят утре сутрин“, обясни експертът.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Американският обогатен уран не е подходящ за съществуващите ядрени реактори – експерт

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!