Напук на електрификацията Volvo представи огромен камион със супер мощен дизелов двигател (ВИДЕО)

Радослав Славчев, Fakti.bg

Въпреки непрекъснатите изтъквания за това, как марката прави уникални електрически камиони, шведският автомобилен производител явно остава пламенен поддръжник на технологията на двигателите с вътрешно горене. В номенклатурната линия на силовите агрегати за конфигурацията на главните влекачи FH16 се появи нов супермощен дизелов двигател, обозначен с индекса D17.

Новостта стана известна от презентация, състояла се на базата на "домашния" кампус на Volvo в Гьотеборг, където на журналистите беше показан изцяло нов основен влекач FH 16 с гореспоменатия дизелов двигател D17. Любопитното е, че D17 е най-големият и най-мощен дизелов двигател, монтиран някога на камион Volvo. Произведен е в три варианта на мощност - 600, 700 и 780 к.с.

В сравнение с дизеловата версия D16, която заменя, модерната технология на двигателя дава на водачите максимална производителност и, което е важно, подобрена икономия на гориво спрямо своя предшественик.

Volvo вижда двигателя D17 като чист вариант с ниски емисии и висока икономия на гориво за дизелови паркове, които в момента работят в Европа. Разработчиците уверяват, че новият двигател напълно отговаря на мисията си с нулеви емисии.

Такъв задвижващ агрегат трябваше да бъде разработен в отговор на новите разпоредби относно увеличената дължина и тегло на камионите от клас 8, които влязоха в сила в цяла Швеция на 1 декември 2023 година. Сега е разрешено използването на комбинирани ремаркета с обща дължина 34.5 метра и общо тегло до 100 тона (93 тона).

Шведското правителство се съгласи с учените, които доказаха, че използването на по-дълги и по-тежки пътни влакове ще намали консумацията на енергия с до 30% за отделните превозни средства и с 4-6% като цяло. Тези цифри са валидни за BEV, водородни горивни клетки, биогорива и дизелови двигатели.

Шест влекача, теглещи шест единични ремаркета, всяко с обща дължина от 16.5 метра, могат да бъдат заменени от три FH16 780, всяко от които тегли две ремаркета с обща дължина от 34 метра, което води до 27% намаление на емисиите на CO2.

Такива комбинирани влекачи с ремаркета обаче са разрешени само на около 5900 километра от най-добрите и модерни пътища от 100 000 километра пътна мрежа на Швеция. Всичко обаче върви към посока, че скоро ще има повече такива зони.

Новият двигател ще улесни работата на транспорта с такъв товар. Както посочи директорът по екология и иновации на Volvo Group Ларс Мартесон, двигателят е оборудван с един ефективен турбокомпресор. За допълнително оптимизиране на процеса на горене на D17, разработчиците разчитат на изключително успешния и патентован дизайн на вълнообразното бутало на Volvo.

Резултатът е по-чист двигател, който всъщност осигурява повече мощност и по-малко емисии от двигателя D16, който замества. Двигателят D17 е сертифициран да работи с биодизел при всички мощности. Новата система за впръскване осигурява оптимална икономия на гориво, а повишеното максимално налягане в цилиндрите осигурява висока изходна мощност.

„Спирачната“ мощност на двигателя D17 също е увеличена в целия диапазон на скоростта, каза Мартенсон. Това позволява бърза смяна на предавките и води до по-малко износване на спирачните накладки и дискове, като същевременно и до по-ефективно спускане.

Камионите с тази рекордна дължина са оборудвани с камери за обратно виждане StoneRidge MirrorEye. Системата включва екрани за задно виждане, монтирани на предните колони. Тези екрани могат да бъдат конфигурирани да показват различни ъгли и точки на наблюдение зад камиона.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци:

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!