Ало шофьорите, май ви готвят нeщо: Развитието на автономните превози минава през тежкотоварния транспорт

Снимка: Bloomberg L.P.

Като се учим от минали грешки и възприемаме постепенен, стратегически подход към автоматизацията, можем да отключим пълния потенциал на автономните технологии

АСПАРУХ ИЛИЕВ

Нека насочим автомобилната индустрия към бъдеще, в което автономното шофиране не е просто възможност, а реалност, пише Хенрик Грийн в коментар за Euronews.

Невероятен технологичен напредък беше постигнат с автономните превозни средства, от интегрирането на технологията LiDAR до напредъка при изкуствения интелект (ИИ) и машинното обучение, които обещават трансформиращо въздействие върху автомобилната индустрия.

И все пак, въпреки техните ясни ползи - по-голяма ефективност на разходите, по-малко задръствания и по-ниски нива на въглеродни емисии - широкото приемане на автономната технология остава някъде напред в бъдещето.

Ако ни ръководи историята, рискуваме да повторим същите погрешни стъпки с автономното шофиране, както направихме с електрическия транспорт.

В продължение на един век технологията за електрически превозни средства оставаше латентна, чакайки правилното съвпадение на технология и бизнес модели, за да отключи своя потенциал.

И докато технологията за електрификация съществува вече и тази за автономно транспортиране се доближава до търговските превозни средства, едно от ключовите предизвикателства е в привеждането в съответствие на правилните бизнес модели с тези решения, за да се покажат предимствата им и да се катализира по-широко приемане и прилагане, изтъква Грийн.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Развитието на автономните превози минава през тежкотоварния транспорт - Investor.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!