Западните производители на електромобили рискуват да се самоунищожат

Снимка: Bloomberg L.P.

Пренасищането на пазара на електрически модели започва да се превръща в добра новина за потребителите

Investor.bg

За една индустрия, изградена върху тихото звучене на нейната скъпа технология, звукът от скърцащия пазар на електромобили е твърде силен, за да бъде пренебрегнат, пише Бен Марлоу в коментар за Telegraph.

Последвалото натрупване на запаси заплашва да се превърне в битка за оцеляване.

Динамиката е много проста.

Това е класически случай на предлагане, което значително надвишава търсенето, в този случай предизвикано от политици и регулатори, решени да наложат произволни крайни срокове на производителите на автомобили, независимо дали те са реалистични и без никакво съображение за по-широките последици.

Това е още едно доказателство, ако има нужда от такова, за неправилното преследване на въглеродна неутралност на всяка цена. Почти осем от всеки 10 нови електрически автомобила сега се продават с отстъпка поради охлаждане на търсенето. И макар подобна част от бензиновите автомобили да се сблъсква с близки намаления на цените, стойността на електрическите превозни средства намалява по-рязко.

Междувременно пазарът все повече се подкрепя от данъчно ефективни корпоративни схеми, тъй като апетитът сред частните купувачи избледнява.

Покупките от търговски клиенти представляват 60% от регистрациите от началото на тази година спрямо малко над половината за същия период на 2022 г.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Западните производители на електромобили рискуват да се самоунищожат - Investor.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!